От х:

Днес в x:

Тракийци изпращат стотици мартеници на сънародниците ни в Истанбул и Одрин

Изображение 1 от 3

    Мартенички има за здраве, за мерак, за любов. Това обясняват жените от читалище „Тракия 2008“ към Тракийското дружество в Хасково „Георги Сапунаров“, докато довършват последната партида от бели и червени нанизи и плетки. Правят мартениците днес, защото утре българският консул в Одрин Васил Вълчев пристига в Хасково. По него те ще изпратят една дозина мартеници до българската православна църква “Св. Георги”. Освен това тракийци изпращат и няколко кашона с червено вино от региона на Хасково за трети март, когато консулът ще направи голям празник за българската общност.

    Повече от 200 мартеници вече са отпътували и за Истанбул. Пратката за там е адресирани до Неделното училище към Българската екзархия.

    Тракийки не са забравили и своите приятели в ивайловградското село Ордринци, където живеят около двайсетина немци. Подготвили са мартенички и за тях. А в снопчетата пролетни символи жените освен традиционни мартенички, изпращат и по-съвременни. Следват модните тенденции и на някои от тях са накичили детелинки и различни символи от камъчета.

    А докато работят мартеничките Въчка Бончева от с. Конуш черпи всички с домашно приготвени курабийки. Казва, че ги прави целогодишно, не само на Великден. Внуците й много ги обичали и сутрин, тръгвайки на работа, си взимали по няколко. Леля Въчка обещава, че ще разпиши рецептата за курабиите си по време на следващата на инициатива на читалище „Тракия 2008“,-кулинарна изложба с рецептите към ястията, която ще е посветена на 8-ми март.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      7 -4
      15:15, 20 фев 2018
      Ние им пращаме мартенички а те дали няма да ни изпратят ФЕСОВЕ Ето това е въпросът
    • 2
      Ед
      Една българка
      6 0
      15:54, 20 фев 2018
      В Одрин повече от десетина българи едва ли има .Смешна история ! Пи ар акция за едно кутурно аташе там!
    • 3
      Тр
      Тракийка
      2 -2
      17:24, 20 фев 2018
      Тези мартеници не са ръчно изработени те са купени
    Последни новини