От х:

Днес в x:

Двама десетокласници представят Хасково в състезанието "Млад фермер" в Садово

    Десетокласниците Ивайло Христозов и Ерай Рашидов ще представят хасковската Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт в Регионалния кръг за Южна България на състезанието “Млад фермер“. Учениците заминават през март за втория етап на надпреварата, която през тази година ще се проведе в Садово. Момчетата си изработиха възможността да представят училището, след като днес спечелиха вътрешното състезание. Ако в Садово покажат умения и достатъчно познания, за да сред призьорите, двамата ще продължат и в Националния кръг на състезанието през април, на което тази година домакин е Свиленград.

    През миналата година на Националното състезание в Чепеларе представителите на ПГССТ-Хасково се класираха сред в първите седем най-добри.

    Целта на ежегодната надпревара „Млад фермер“ е учениците да покажат наученото и придобитите умения по време на учебния процес по растениевъдство, животновъдство и селскостопански машини.

    В надпреварата днес във всяка от двете категории -растениевъдство и животновъдство участваха общо по трима състезатели. Растениевъдите, които се включиха, трябваше да разпознаят семена по групи, а съвсем тематично с празника и да покажат умения за присаждането на лозички. Животновъдите пък демонстрираха познанията си при фуражите и фуражните добавки, а техническите знания показаха при разглобяването и сглобяването на машинката, която професионалистите наричат „сърцето“ на доилния апарат-пулсатор.

    Уменията им за време и прецизност оцениха агрономът Калин Иванов, учителят по практика инж. Ангел Николов и преподавателят по теория Венета Иванова.

    Ивайло Христозов спечели първото място от втори опит. През миналата година като деветокласник той се включи в надпреварата за първи път. Тогава зае второ място. "Казах си:ще се пробвам пак, пък може да стане.„, сподели той. В училището изучава специалности, свързани с животновъдството. По-малките ученици, на които им предстои да кандидатстват тази година, призовава да дойдат в неговото училище, защото е интересно.

    Той е много подготвен в категорията „доене“, която ще присъства в следващите етапи на състезанието -регионалния и националния.

    За другия, който ще се яви на втори кръг на „Млад фермер“- Ерай Рашидов, спечелването на вътрешното състезание беше от раз. Той участва за първи път тази година в надпреварата. В първия кръг при растениевъдите приключи задачата си буквално скоростно, далеч преди да изтече регламентираното време.

    Отново с много желание се яви на състезанието в отбор “млад животновъд“ и през тази година Кристиян Славчев от село Александрово. Днешното представяне му беше второ поред в битката за призовата позиция. Отново обаче Кристиян остана трети, както се случи през миналата година. Но това не пречи на хъса му, тъй като младокът е решен, че догодина отново ще е на линия за надпреварата. Той мечтае да се занимава с животни, да ги отглежда.

    За втори път се пробва в надпреварата за първо място и Пенко Ванев. „Хлябът е в земята. Затова е важно да се възвърнат традициите. Затова избрах да уча в това училище“, сподели момчето.

    Наред със състезанието учениците отбелязаха ритуално и Трифон Зарезан. Вътрешната надпревара за „ Млад фермер“ и обичая са част от представителните изяви на Клуб „Млад агротехник“, който е по проекта на МОН “Твоят час“.

    Всички те, както и участниците в състезанието и ритуала по зарязването, получиха от директора на гимназията Донка Станчева награди.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Д.
      Д.Георгиева
      8 0
      13:52, 14 фев 2018
      Браво на моите момчета! Благодаря Ви! Страхотни сте! Искам ви все така! Успех !
    Последни новини