От х:

Днес в x:

За 5 години община Хасково уби 3842 кучета

За период от 5 години – от 2003-а до 2008 година, в община Хасково са били умъртвени 3842 бездомни кучета и популацията им е намаляла. Това се казва в приетата в петък Програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета за периода 2009-2012 година.

Общинската програма се приема по силата на Закона за защита на животните, приета от Народното събрание на 24 януари 2008 г., който вменява на общините редица права и задължения по контрола и защитата на хуманното отношение към животните.

В Програмата е разгледана детайлно ситуацията с безстопанствените кучета, популацията и ескалация на проблема. Едно женско куче може за две години да роди над 300 кученца, се казва в Програмата.

Тя предвижда кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, маркировка и връщане по места на неагресивни и здрави безстопанствени кучета. Ще се убиват само неизлечимо болни и доказано агресивни животни.

Програмата ще се финансира от бюджета, от таксите за домашните животни, които се плащат в общинското данъчно, както и от дарения.

По повод проблема с безстопанствените кучета в практиката на община Хасково в изолатора в Кенана, на електронната поща на Haskovo.net се получи писмо от Пенелопе Георгиду. В приложения текст се описват впечатленията й от кучешкия приют в Кенана. Материалът е озаглавен "Добре дошли в Европа. Хасково, България – място на престъпления срещу беззащитни създания". Снимките по-надолу в този текст са на Пенелопе.




"Това бедно куче е станало само кожа и кости и едва се държи на краката си. Не се знае откога не е получавало храна и вода. То вече е обезумяло от жажда. Освен мръсотии и празни шишета няма нищо друго до техния затвор". Така описва впечатленията си Пенелопе. И допълва картината с умъртвени около 80 животни, сред които някои още мърдат.

Сега вече ни стана ясно къде са изчезнали скитащите по улиците на града бездомни кучета, продължава Пенелопе.



След една безсънна нощ отидохме отново на мястото на ужасите. И какво да видим – никакви кучета, никакви трупове, навсякъде почистено и мирише на дезинфектанти. Явно очакваха, че ще се върнем с камера, заключава авторката.



Кенанският кучешки изолатор се превърна в новина и в Австрия. Във форума на Haskovo.net в темата "Протестно писмо" пише KALUSCH1. Тя, по думите й, от 5 години живее в Австрия и сега за първи път се срамува, че е българка. Повод за това били публикациите във водещи австрийски вестници, както и предаване по националната австрийска телевизия за кучешкия приют в Кенана.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини