От х:

Днес в x:

Природозащитниците от Хасково с двоен протест тази вечер

“Гнусно, тайно, със Закон за посадъчния материал узаконяват смяната на предназначението на земите, тоест дават зелена светлина за вечни времена за всеки, който е подготвил земеделска земя край морето, за строеж.”. Възмущението е на природозащитникът от Хасково Стефан Аврамов,  който е координатор "Защитени територии и видове" в Българска фондация Биоразнообразие. Изявлението той направи днес във Фейсбук профила си, след като стана ясно, че депутатите ще гласуват поправки в Закона за посевите.

„Явно довечера в Хасково ще протестираме не само за Пирин, а и срещу начина на управление настоящите управници на България”, казва Аврамов.

Става въпрос за преходни и заключителни разпоредби на Закона за посевите и посадъчния материал, с които се предлагат промени в Закона за опазването на земеделските земи, а природозащитниците смятат, че така значително ще се улесни тяхното застрояване и ще се удължават за вечни време, срокове които изтичат. Според защитниците на природата, най-апетитните хапки са край морските брегове, но и на живописни терени в планинските местности. Такива има не малко и в Източните Родопи, коментира Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците-Хасково.

„Тази поправка е изключително скандална, защото я няма в първоначалния текст на Закона за посевите и посадъчния материал и се появява по време на неговото второ четене в Комисия в устна форма. Няма депозирани мотиви за тези промени и тяхната обосновка. Така обществото на практика ще бъде поставено пред свършен факт“, коментираха в социалната мрежа и от Коалицията на природозащитните организации „За да остане Природа в България“.

Протестът за Пирин в Хасково е на площад „Свобода“ тази вечер от 17.30 часа. Тогава местните еколози ще се присъединят към мощният отпор в цялата страна срещу строежа на нови писти и лифтове в Банско. Призивите навсъкъде обаче са протестът да е двоен-и срещу поправките в Закона за посевите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Па
    Пак добре
    6 -3
    18:09, 11 яну 2018
    Стефан Аврамов е все пак по-добре от Емил Георгиев. Като лице на протеста имам предвид. То на Емо му отесня Хасково.
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      9 -11
      18:35, 11 яну 2018
      Кой е Стефан Аврамов:.......
      Екологът Стефан Аврамов, който определи известни български спортисти като елитни проститутки, работи във фондация “Биоразнообразие”, която по проекти за над 4 млн. лева брои птици, диви кози и мечки.......използва труда на стотици доброволци срещу нулево заплащане...........Поръчков еколог,който срещу пари е готов да разруши всичко свято......Целта е дестабилизация и стопиране на процесите водещи към демокрация и европеизация в България.
  • 2
    До
    Добрев
    5 -9
    20:32, 11 яну 2018
    Заради такива измамници като Стефан Аврамов сме на... Виж коментара
    • So
      SonnY
      3 0
      01:49, 12 яну 2018
      Аз с него съм чистил боклук от Окото*, чистили сме и в района на връх Мечковец**. Иначе по тези "кухи и безсмислени проектчета" господин Аврамов беше осигурил раници и друга екипировка, която винаги ни я е заемал като ходехме на походи с него като ученици. И по същите тези "проектчета" беше набавил материали за възобновяванете на туристическите маркировки в района на Хасково и Минерални Бани. Но щом за Вас това са "безсмислени" неща, то пази Боже от това което считате за "некухи" проекти. Все пак някои хора искаме да се наслаждаваме на природата отблизо и да запазим и доразвием това, което е било преди нас за тези след нас. Но Ви пожелавам някой ден да се окажете прав и Стефан Аврамов да се окаже един от най-големите проблеми в България и в Европа - значи доста хляб ще сме изяли. А до тогава Ви препоръпвам чести разходки из природата - чистият въздух въздейства добре на тялото и на мозъка!

      *Окото - едно от Седемте рилски езера. Популярна туристическа дестинация с много интересна легенда за образуването и.
      **Мечковец - най-високият връх в нашият район, известен още като Аида. Препоръчвам Ви ако не стигнете до езерата, то поне до тук се разходете в някой свободен ден.
  • 3
    Бо
    Богоев
    5 -2
    22:24, 11 яну 2018
    В Хасково имало природозащитници? Ти да видиш?!?
Последни новини