От х:

Днес в x:

Природозащитниците от Хасково с двоен протест тази вечер

“Гнусно, тайно, със Закон за посадъчния материал узаконяват смяната на предназначението на земите, тоест дават зелена светлина за вечни времена за всеки, който е подготвил земеделска земя край морето, за строеж.”. Възмущението е на природозащитникът от Хасково Стефан Аврамов,  който е координатор "Защитени територии и видове" в Българска фондация Биоразнообразие. Изявлението той направи днес във Фейсбук профила си, след като стана ясно, че депутатите ще гласуват поправки в Закона за посевите.

„Явно довечера в Хасково ще протестираме не само за Пирин, а и срещу начина на управление настоящите управници на България”, казва Аврамов.

Става въпрос за преходни и заключителни разпоредби на Закона за посевите и посадъчния материал, с които се предлагат промени в Закона за опазването на земеделските земи, а природозащитниците смятат, че така значително ще се улесни тяхното застрояване и ще се удължават за вечни време, срокове които изтичат. Според защитниците на природата, най-апетитните хапки са край морските брегове, но и на живописни терени в планинските местности. Такива има не малко и в Източните Родопи, коментира Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците-Хасково.

„Тази поправка е изключително скандална, защото я няма в първоначалния текст на Закона за посевите и посадъчния материал и се появява по време на неговото второ четене в Комисия в устна форма. Няма депозирани мотиви за тези промени и тяхната обосновка. Така обществото на практика ще бъде поставено пред свършен факт“, коментираха в социалната мрежа и от Коалицията на природозащитните организации „За да остане Природа в България“.

Протестът за Пирин в Хасково е на площад „Свобода“ тази вечер от 17.30 часа. Тогава местните еколози ще се присъединят към мощният отпор в цялата страна срещу строежа на нови писти и лифтове в Банско. Призивите навсъкъде обаче са протестът да е двоен-и срещу поправките в Закона за посевите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Па
  Пак добре
  6 -3
  18:09, 11 яну 2018
  Стефан Аврамов е все пак по-добре от Емил Георгиев. Като лице на протеста имам предвид. То на Емо му отесня Хасково.
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   9 -11
   18:35, 11 яну 2018
   Кой е Стефан Аврамов:.......
   Екологът Стефан Аврамов, който определи известни български спортисти като елитни проститутки, работи във фондация “Биоразнообразие”, която по проекти за над 4 млн. лева брои птици, диви кози и мечки.......използва труда на стотици доброволци срещу нулево заплащане...........Поръчков еколог,който срещу пари е готов да разруши всичко свято......Целта е дестабилизация и стопиране на процесите водещи към демокрация и европеизация в България.
 • 2
  До
  Добрев
  5 -9
  20:32, 11 яну 2018
  Заради такива измамници като Стефан Аврамов сме на... Виж коментара
  • So
   SonnY
   3 0
   01:49, 12 яну 2018
   Аз с него съм чистил боклук от Окото*, чистили сме и в района на връх Мечковец**. Иначе по тези "кухи и безсмислени проектчета" господин Аврамов беше осигурил раници и друга екипировка, която винаги ни я е заемал като ходехме на походи с него като ученици. И по същите тези "проектчета" беше набавил материали за възобновяванете на туристическите маркировки в района на Хасково и Минерални Бани. Но щом за Вас това са "безсмислени" неща, то пази Боже от това което считате за "некухи" проекти. Все пак някои хора искаме да се наслаждаваме на природата отблизо и да запазим и доразвием това, което е било преди нас за тези след нас. Но Ви пожелавам някой ден да се окажете прав и Стефан Аврамов да се окаже един от най-големите проблеми в България и в Европа - значи доста хляб ще сме изяли. А до тогава Ви препоръпвам чести разходки из природата - чистият въздух въздейства добре на тялото и на мозъка!

   *Окото - едно от Седемте рилски езера. Популярна туристическа дестинация с много интересна легенда за образуването и.
   **Мечковец - най-високият връх в нашият район, известен още като Аида. Препоръчвам Ви ако не стигнете до езерата, то поне до тук се разходете в някой свободен ден.
 • 3
  Бо
  Богоев
  5 -2
  22:24, 11 яну 2018
  В Хасково имало природозащитници? Ти да видиш?!?

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини