От х:

Днес в x:

Туберкулозата в настъпление сред ромите

Смесеното население от различни етнически групи в Хасковска област е причина за по-голямата заболяемост от туберкулоза в региона. Това стана ясно днес на лекция за туберкулозата - превенция и контрол, изнесена от д-р Ирина Караманова пред родители в 11-та детска градина, където децата са предимно от ромски произход.


Област Хасково е сред 28 области в страната, която влиза в първата десетка по ръст на заболяемост от коварната белодробна болест. През последните години се нарежда от 6-8 място. Заболяемостта в областта е около 43/100 000 население, което отново е над средното за страната. За 2008-ма година се забелязва намаление на ръста - 39/100 000.




Ниската здравна култура и лошата хигиена са едни от основните причини за високата заболяемост. Най- рисковите групи са затворените общества, където има болен член в семейството, обясни д-р Караманова. Статистиката показва голям процент на нарастване на хора с латентна туберкулоза. Напълно лечимо е, когато се открие в ранен стадий, допълни тя. Чрез манту се отчита дали пациента е заболял от инфекциозното заболяване.


В диспансер за белодродни заболявания - Хасково има 25 осигурени легла за носители на инфекцията. Лечението продължава 2 месеца и още 4 в домашни условия. Здравната система в България е предприела профилактични мерки за предотвратяване от заразяване. БЦЖ ваксини срещу туберолозата се правят още от родилния дом. Те обаче не създават траен имунитет в организма и той понадлежи на зарязаване. Затова се правят реваксинации на 7, 11 и 18 - годишна възраст.




България е една от страните със средно разпространение на болестта. Лошото е, че млади хора умират от коварното заболяване, коментира д-р Караманова. Причина затова е, прекалено късното откриване на бактерията. Инфекцията вече е увредила други органи- сърдечната система или необратимо увреждане на белите дробове.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини