От х:

Днес в x:

ДАНС отряза кмета Иванов от тайните на държавата

Държавната агенция за национална сигурност е отнела правото на достъп до класифицирана информация от ниво "секретно" на кмета на Хасково Георги Иванов. Вчера той е бил уведомен писмено за това от агенцията.

Днес градоначалникът даде брифинг по повод публикация във в. "Експрес", в която се изнася тази информация. В нея е цитиран и прокурорът Петър Мидов, според който кметът ежедневно се сблъсква с класифицирана информация и ако няма право на достъп до нея, не може да си изпълнява задълженията.

Сблъсквам се всеки ден със защитена информация, но това са лични данни, а не класифицирана информация, каза Георги Иванов. По думите му ниво "секретно" според класификацията в закона се отнася до военновременните планове и други подобни, за които в общината има упълномощени длъжностни лица.

В сутрешния блок на bTV тази сутрин заместник градският прокурор на София Роман Василев обясни пред Бареков, че при отнет достъп до класифицирана информация съответният кмет трябва да подаде оставка или да бъде отстранен от общинския съвет.

Никъде в законите не открих такова нещо, контрира от своя страна Иванов. Къде и в кой закон е написано, че кметът не може да си изпълнява задълженията, ако няма достъп до класифицирана информация, попита той.

Всички досегашни атаки срещу мен са от централното ръководство на ДПС и от местните шефове на ГЕРБ, допълни кметът. Ще разберете за какво става въпрос, когато започнете да влизате в общината с фесове, каза още градоначалникът.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини