От х:

Днес в x:

Рекордна активност на изборите в Каталуния. Двузначно мнозинство

Резултатът от изборите в Каталуния  сочат мнозинство за партиите, които се обявават за независимост на областта. Избирателната активност бе рекордна - близо 82 процента от имащите право да гласуват 5,5 милиона избиратели се явиха пред урните.   

Сепаратистите ще имат 70 депутати. За мнозинство в 135-членното събрание са необходими 68 мандата. 

В тази конфигурация влизат Републиканската левица на бившия вицепремиер Жункерас, която събира над 22 процента от гласовете, "Заедно за Каталуния" на сваления премиер Пучдемон - с 19 на сто подкрепа, както и крайната сепаратистка партия с 5 процента.

Вотът в Каталуния е удар за испанския министър-председател Мариано Рахой, който разпусна каталунския кабинет и обяви предсрочни избори.
Резултатът от изборите е в полза на беглеца и бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон, който води кампания от Белгия, където избяга от съдебно разследване в родината си заради опита да откъсне Каталуния от Испания. Разследването би могло да доведе до обвинения в бунт и противодържавна подривна дейност, които могат да го вкарат за десетки години в затвора.

Пучдемон получи най-много гласове от всички сепаратистки кандидати. Той приветства резултатите с удовлетворение и ги нарече удар за централното правителство на Испания.

"Испанската държава е победена", каза Пучдемон. "Мариано Рахой получи шамар в лицето от Каталуния".

"Гражданите" и другите формации, противници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, "Каталуния заедно" и Народната партия - събират общо 52 процента от гласовете.

Либералната "Гражданите", която се обявява за оставането в Испания, ще разполага с най-много депутати - 37 мандата. 

Социалистите са с вероятен резултат от 15 процента, за каталунският вариант на "Подемос" са гласували 7 процента, а за управляващата Народната партия - 4,5 на сто.

Каталунският изборен закон гарантира по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките населени места, където сепаратистите имат силна подкрепа. По тази причина трите сепаратистки партии са с по-малък процент от гласовете, но получават абсолютно мнозинство в регионалния парламент като брой места (70 от 135).

                            
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини