От х:

Днес в x:

Гръцка фирма оставя 1000 тютюнопроизводители без пари

    Тютюнопроизводители от региона се събраха на протест днес в хасковското село Текето заради изкупен, но неплатен тютюн. Няколко десетки земеделци се събраха в центъра на селото, охранявани от десетина полицаи.

    На протеста бе и председателят на конфедерацията на тютюнопроизводителите Асен Кючуков, който разказа предисторията на проблема. Той уточни, че фирмата-изкупчик дължи около 2.4 млн. лв. на около 1000 производители в цялата страна. Немалко от тях са от хасковския регион.

    “Още през 2016 година дочухме от колеги в Гърция, че има вероятност гръцката фирма изкупчик “Михайлидис” да фалира. Бяхме обезпокоени, защото тази фирма изкупува много тютюн в цяла България. Тогава разговаряхме с Георги Ралчев от министерството на земеделието, който отговаря за тютюна, и той ни увери, че фирмата е стабилна и няма проблеми”.

    През 2016 бе приет и новият закон за тютюна и тютюневите изделия. Тогава имаше предложение да отпадне заложеният в закона 30-дневен срок за заплащане на изкупения тютюн. Но се вдигнахме на протест и предложението отпадна. Така се запази задължителният 30-дневен срок, в който фирмата-изкупчик трябва да плати тютюна.

    След като плащането се забавило, от конфедерацията провели среща със собственика на фирмата в Солун. “Той ни каза буквално следното: Много съжалявам, че се получи така. И нито дума кога ще плати на 1000 заложници в България”.

    “Разбрахме, че на 10 декември ще има дело в Атина срещу “Михайлидис”. Съдят я техните данъчни и Дойче банк. Доколкото разбрахме, складовете и фабриката на ”Михайлидис” в Сандански са запечатани, по искане на Дойче банк. На срещата в Солун собственикът ни каза, че ако спечели делото, има шанс хората да си получат парите през април или май догодина. Но дотогава те как ще оцелеят без пари?”.

    Асен Кючуков допълни, че по думите на собственика в складовете на фирмата имало тютюн за 27 млн. “Ние обаче се съмняваме в това, след като кредиторът им – Дойче банк, е поискал да се запечатат складовете”.

    Освен на българските тютюнопроизводители, “Михайлидис” дължи 8 млн. евро на гръцки и 2.5 млн. евро на албански земеделци.

    След срещата в Солун от браншовата организация поискали среща с министъра на земеделието Румен Порожанов. “Разбрахме се да проведем консултативен съвет, на който да обсъдим няколко варианта за излизане от ситуацията. В крайна сметка “Михайлидис” е получила лиценз за дейността си в България от правителството, така че то носи отговорност за действията й в страната”, настояват тютюнопроизводителите.

    Асен Кючуков каза още, че българска фирма дължи 504 хиляди евро на “Михайлидис” (той не уточни за коя фирма става дума, но стана ясно, че говори за Булгартабак). Конфедерацията ще настоява този дълг да бъде изплатен и парите, около 40 процента от дължимата от “Михайлидис” сума, да бъдат разпределени сред тютюнопроизводителите.

    Това не е първият ни протест, очевидно няма да е и последният, заканиха се земеделците. И скандираха “Мафия, мафия!”

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      As
      asd
      18 -3
      14:01, 6 дек 2017
      Подиграват се с труда на хората.
    • 2
      Ба
      БАЙ КОЛЬО
      13 -4
      14:14, 6 дек 2017
      Един голям копан за византиците и да ги няма в българия .
    • 3
      Ха
      Хасково
      20 -1
      15:20, 6 дек 2017
      Аааа, щом Живко полицая ,Румен от Книжовник, и Кючука са на предната линия,стотинка няма да вземат производителите. Тези мошеници играят двойна игра - уж протестират, заедно с производителите, а си пият питието с Михалис. Първо те,трябва да ядат дървото.
    • 4
      Ми
      Милен
      1 -5
      18:11, 6 дек 2017
      Смърт за византийските малаци !!!! Виж коментара
    • 5
      Ми
      Минчев
      7 -4
      18:19, 6 дек 2017
      За упадъка, дори замирането на тютюнопроизводството е виновен единствено прехваленият ЕС! Той отдавна е решил, че от 2020 г. в България няма да има тютюн! Кой още не е разбрал? ЕС прокарва лобистски закони въпреки натрапваната представа, че едва ли не е ангел и благодетел за България! За тютюна е виновна Франция, Италия и Гърция, които имат интерес от западането на България и в тази област! Те получават субсиидии, а България..сещате се какво!
    • 6
      Ив
      Иван
      5 -1
      23:42, 6 дек 2017
      Българските управници позволяват това
    Последни новини