От х:

Днес в x:

-1 °C

Немски фирми най искат българския мед

Немска компания е един от най-големите изкупвачи на български мед. Повечето от големите производители от хасковския край, които вадят реколта за износ, също работят с немците, твърди   председателят на Областния браншови пчеларски съюз в Хасково Андон Госпов. Той посочва, че Хасковски регион е добро място за добиви на биомед, понеже имаме много екологични планински терени. Но в повечето случаи сертифицирането на биопчеларите е колкото да се вземат едни пари по Европрограмите, категоричен е пчеларят. Той все пак дава съвет, че цената може в някои случаи да е ориентир за качеството на меда. От Китай действително се внася, както хубав, така и некачествен мед, който обаче компенсира предпочитанията на потребителите с ниската цена, казва производителят. Тъй като няма как мед, внос от Китай, да е хем качествен, хем на цената на родния. Китайският мед е на цената на захарта у нас-това трябва да святка червена лампа при купувача”, казва пчеларят. Но отбелязва, че  дори действително медния продукт от далечната азиатска държава да е на най-високо ниво, той не може да „стъпи” и на капачката на произведения у нас, като показатели. 

Като мит Госпов посочва, че ако медът е по-течен, то непременно е фалшив. Вискозитета е свързан до голяма степен с водното съдържание в продукта. Вискозитета на меда е вътрешното триене или съпротивление на меда при изтичането му, дължащо се на физическото междумоликулярно взаимодействие. Затова, ако медът е по-течен, то може да означава и, че не е достатъчно зрял.

Друг момент в това потребителят да е сигурен, че ще получи качеството, за което е платил, е да купува  мед от познати, изпробвани  производители, съветва Андон Госпов. "Показател за качество може да е и цветът. Колкото по-светъл е медът, толкова е по-висок риска той да е разреден със захарен сироп. По-принцип тъмните сортове мед, като мановия, по-трудно се фалшифицират, защото на търгашите не им е рентабилно упражнението", казва Госпов. Ориентир обаче за качеството може и да е ароматът на цветя или билки. Това обаче не е много практичен съвет за нашата географска ширина, тъй като, ако се купува от магазинната мрежа няма кака да се усети дъха му през затворената капачка, признава Андон Госпов. Но пък дава пример с други държави, където етикетите на медните бурканчета са ароматизирани с дъха на съдържанието им. Такава е практиката в Англия.

Шефът на браншовиците в Хасковски регион твърди, че българинът като цяло няма добър навик да консумира мед, в Западна Европа обаче не е така. Хората използват пчелния елексир, като заместител на захарта масово.

За тазгодишната пчеларят твърди, че не е от най-добрите. Затова има и леко поскъпване на цената на меда. На едро конвенционалното производство се търгува за 4.50-5 лева килограма. Биомедът е по-скъп-за кило -7-8 лева.

По повод протестите от миналата седмица на пчеларите, които се оплакаха от намалени добиви и поискаха срокът за преход към биологично пчеларство да бъде удължен от 1 на 3 години, Госпов коментира, че не ги подкрепя.

„С протести само няма да стане, трябва коренна промяна на политиката на държавата. Субсидирането не е правилната стъпка. Така има възможност за източване на средства от хора, които само се водят пчелари, а всъщност са си чиста проба бизнесмени. Пчеларят, който работи със сърце и знае какво прави, инвестира и след това реинвестира в производството, намиран начин да е добре и да печели.”, категоричен е производителят от Хасковския край. Според Андон Госпов, един от начините да се защитят родните производители пчелари е въвеждането на протекционно мито, което действа в САЩ, например. В Европейския му вариант може да се забрани вноса на Китайски мед в рамките на ЕС. Това обаче, според него трудно би се задействало, тъй като Китайската икономика е мощна, а в днешно време всичко е въпрос на калкулации. Затова Господинов е убеден, че правилната формула за успехи в бранша е кооперирането на пчеларите, въпреки, че осъзнава, че „кооперация” у нас се счита за мръсна дума.”Само по този начин обаче по-малки и по-едри производители на мед и пчелни продукти, ще можем да лобираме за поемане на ангажименти и от правителството, и за договаряне на по-високи изкупни цени.”

Красимира Славова  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ер
  ЕРДОГАН
  18 -2
  16:06, 5 ное 2017
  Е какво правим тогава ----меда фалшив хляба фалшив захарта не е захар олиотно оцета маслото млекото и ред други продукти фалшиви Власта и тя фалшива Е за какво ни беше тогава тази демокрация
  • Но
   нов гост
   7 -1
   16:56, 5 ное 2017
   Пусто-мода
 • 2
  Ро
  родител
  6 -4
  17:20, 5 ное 2017
  След най се поставя тире,когато следва прилагателно име и става дума за превъзходна форма нпр. най-добър,най-лош,най-хубав,когато обаче след най следва глагол не се пише тире т.е. най искат, най работят, най четат и т.н.
 • 3
  Ке
  КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
  4 -2
  04:24, 6 ное 2017
  Българина за 5 века турско робство е затъпял и станал алчен -
  при нас в америка има български мед в гръцки , полски и немски опаковки ...
  И с други неща е така = печени пиперки , борово сладко , мариновани печурки , люти чушлета . Пълнни камби , лютеници
  ...
  Обаче гърка , поляка и немеца не се стискат да направят един сертификат от инспекцията по храните за меда в америка и да го продават след това ... Нали сертификата струва пари ... Ама не е повече от 2000 долара независимо от количеството
  ..
  Ха кажи на някой от хасковските пчелари да направят пчеларски кооператив за износ , и веднага ще почнат далавери помежду си :)))
  ...
  А хубавия мед - от нашия край - под и около родопите - може да стигне и 10-12 долара килото на едро - и най важното , вкуса е друг :))
 • 4
  Сл
  Сланинко
  2 -1
  17:13, 7 ное 2017
  Маймунски много си точен Всичко наше си беше хубаво когато не търгувагме и внасяхме дивотиите от енропата и хляба миришеше на хляб и виното и ракията и яйцата и целия живо беше истински Асега пълен фалш

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини