От х:

Днес в x:

Предпазна мярка срещу птичия грип: Затвориха пазарите за птици в Асеновград и Раковски

В Областна администрация – Пловдив днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Тя беше свикана от областния управител Здравко Димитров, на основание заповед на Изпълнителния директор на БАБХ във връзка с констатирани огнища на болестта Инфлуенца по птиците (грип) в областите Добрич и Хасково. Целта е недопускане възникването на заболяването и приемането на превантивни мерки за предотвратяване възникване на инфлуенца по птиците на територията на пловдивска област.

Заседанието включваше две основни точки - запознаване с епизоотичната обстановка в страната и обсъждане на мерките за предотвратяване на възникването и разпространяването на болестта. Присъстваха експерти от Областната управа, Областна дирекция по безопасност на храните, Регионална дирекция по горите, Регионалната здравна инспекция, Регионалната екоинспекция, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Ловно-рибарско дружество „Сокол“, Областна дирекция на МВР, кметове и еколози.

Д-р Тодор Бенков от ОДБХ, запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в страната. Той подчерта, че в цяла Европа са открити огнища, където се унищожават цели ферми, че в България, към момента, такива има само в малки стопанства в областите Хасково и Добрич, но щамът H5N8 не е опасен за хората.

Като предпазна мярка, за неопределено време, са поставени под забрана двата регламентирани пазара за птици в Асеновград и Раковски.

Предложените мерки за превенция бяха приети единодушно. Въз основа на тях, областният Здравко Димитров издаде заповед, насочена към общините в областта, за тяхното прилагане.

Главните инспектори на общини от отдел „Здравеопазване на животните” ще трябва да организират:

- Провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникване на заболяването на територията на общината

- Извършване на съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви птици и вземане на проби

- Извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти

- Извършване на периодични клинични прегледи и при съмнение за инфлуенца вземане на проби от домашни и диви птици за вирусологични изследвания

Кметовете, съвместно с главните инспектори на общини, да разпоредят на собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди:

- Да не допускат излизане на птиците извън дворовете

- Да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици

- Да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците

- Да създават условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици

- Да уведомяват незабавно, обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или смъртност

Забраняват се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на Пловдивска област.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини