От х:

Днес в x:

Унгарският президент удостои Митко Русев с бронзов кръст за заслуги в културата

    21-вият старт на Международния джазов фестивал в Хасково тръгна снощи. Гостите в клуб „Ралица“ станаха свидетели на емоционален момент на признателност, когато организаторът, основен двигател на фестивала и негов директор Димитър Русев-Мутата беше обявен за носител на едно от най-големите отличия на Унгария в областта на културата – Бронзов кръст. Новината пристигна в писмо, по стечение на обстоятелствата часове преди откриването на тазгодишния фестивал. В него посланикът на Унгария в България уведомява хасковския джазмен, че е носител на високото държавно отличие, което му се присъжда от унгарския президент Янош Адер в знак на признателност за дейността му за поддържането и укрепването на унгарско-българските културни връзки, както и за популяризирането на унгарските творци в България. След бурните аплодисменти, които последваха в клуба, Мутата не успя да сдържи сълзите си. Отличието на Митко Русев ще му бъде връчено официално на 20 октомври в унгарското посолство в София.

    Вдъхновени от високото признание пък хасковлиите, които станаха свидетели на емоционалния момент, спонтанно подхванаха подписка за обявяването на Димитър Русев за почетен гражданин на Хасково.

    След емоциите и вълненията джаз вечерта продължи с изпълнения на Мутата на китара, Владислава Сотирова и Цветомир Цанков.

    Като предхождаща концерта проява беше изложбата от плакати на джазова тематика на студента във Варна Октай Акчай.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Еl
      Еlena Shopova
      6 -1
      13:16, 26 сеп 2017
      Честито, Митко! Да си жив и здрав още дълги години да ни доставяш това удоволствие! И дано се сетят за приноса ти към културата на Хасково, та догодина и тук да те удостоят с награда, заслужаваш я!
    • 2
      Не
      недоумяващ
      1 -3
      18:47, 26 сеп 2017
      "популяризирал унгарската култура в България..." - ами ще го награждават. Да беше популяризирал и българската култура в Унгария и ние да го наградим.......
    • 3
      Ре
      редактор
      1 0
      20:29, 26 сеп 2017
      Във второто изречение думата "която", да се замени с "когато". В този си вид фразата няма смисъл.
    • 4
      По
      Почитател на дзаз
      2 -1
      21:54, 26 сеп 2017
      Поздравления!! Благодаря за вдъхновените 2 вечери от фестивала!! Напълно заслужено признание!! Здраве и сили за още много фестивали и щастливи мигове в семейството и за нас, твоите почитатели!! ♥
    Последни новини