От х:

Днес в x:

Унгарският президент удостои Митко Русев с бронзов кръст за заслуги в културата

  21-вият старт на Международния джазов фестивал в Хасково тръгна снощи. Гостите в клуб „Ралица“ станаха свидетели на емоционален момент на признателност, когато организаторът, основен двигател на фестивала и негов директор Димитър Русев-Мутата беше обявен за носител на едно от най-големите отличия на Унгария в областта на културата – Бронзов кръст. Новината пристигна в писмо, по стечение на обстоятелствата часове преди откриването на тазгодишния фестивал. В него посланикът на Унгария в България уведомява хасковския джазмен, че е носител на високото държавно отличие, което му се присъжда от унгарския президент Янош Адер в знак на признателност за дейността му за поддържането и укрепването на унгарско-българските културни връзки, както и за популяризирането на унгарските творци в България. След бурните аплодисменти, които последваха в клуба, Мутата не успя да сдържи сълзите си. Отличието на Митко Русев ще му бъде връчено официално на 20 октомври в унгарското посолство в София.

  Вдъхновени от високото признание пък хасковлиите, които станаха свидетели на емоционалния момент, спонтанно подхванаха подписка за обявяването на Димитър Русев за почетен гражданин на Хасково.

  След емоциите и вълненията джаз вечерта продължи с изпълнения на Мутата на китара, Владислава Сотирова и Цветомир Цанков.

  Като предхождаща концерта проява беше изложбата от плакати на джазова тематика на студента във Варна Октай Акчай.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Еl
   Еlena Shopova
   6 -1
   13:16, 26 сеп 2017
   Честито, Митко! Да си жив и здрав още дълги години да ни доставяш това удоволствие! И дано се сетят за приноса ти към културата на Хасково, та догодина и тук да те удостоят с награда, заслужаваш я!
  • 2
   Не
   недоумяващ
   1 -3
   18:47, 26 сеп 2017
   "популяризирал унгарската култура в България..." - ами ще го награждават. Да беше популяризирал и българската култура в Унгария и ние да го наградим.......
  • 3
   Ре
   редактор
   1 0
   20:29, 26 сеп 2017
   Във второто изречение думата "която", да се замени с "когато". В този си вид фразата няма смисъл.
  • 4
   По
   Почитател на дзаз
   2 -1
   21:54, 26 сеп 2017
   Поздравления!! Благодаря за вдъхновените 2 вечери от фестивала!! Напълно заслужено признание!! Здраве и сили за още много фестивали и щастливи мигове в семейството и за нас, твоите почитатели!! ♥

  Случаен виц

  Последни новини