От х:

Днес в x:

15 °C

От 200 до 300 лв. олекват родителите на първолаците по подготовката за училище

С минимум 200 лева трябва да се стегнат родителите на първолаците през тази година. Сметките са много относителни заради изобилието на пазара, разбира се, но все пак най-елементарните първоначално нужни пособия и екипировка няма да паднат под два-три стотака.

Напливът по книжарниците вече започна. Родители със списъци обикалят, за да изпълнят заръките според изискванията на преподавателите.

Минимум 10 тетрадки са нужни първоначално с тесни и широки редове и големи квадратчета за първолачето. Разнообразието тук действително е море, както във визията, така и в качеството, и сумата за бройка. Сумата за  една тетрадка формат A5 от 20 листа е от порядъка на 0,25 лв. за такава от рециклирана хартия, която е малко по-белезникава, но пък върши същата работа, като тази с бели листове на цена от  0,45 лева.

Лев е пакетче етикети, като изборът на картинки тази година пада върху супер героите Калинката и Черния котарак и идолите на малките момичета от Дисни сериалите. Ана и Елза от „Замръзналото кралство“ определено са сред фаворитите на първокласничките при избора им на раници. Те пък струват в диапазона от 50 до 150 лева в зависимост марката, размера, подсилването на гърба и раменете за удобство, както и дали са с колелца или не. А в тях първолакът трябва да има подготвени още и найлонови облекчи за тетрадките, за които родителят се бърка с по 0,60 лв. за брой, ако са от стандартните-прозрачни. Около 12 лева се отделят задължително за бои, скицник, моливи, химикали, гумичка, острилка, пластелин.

Учебните пособия по избираемите предмети, които се плащат от родителите, в зависимост от издателството и предмета варират в цената, но горе долу са от порядъка на 15-20 лева единия.

За удобството на децата в организацията на учебниците и тетрадките по даден предмет, учителите предлагат това да стане в папки-джоб. Тяхната цена в зависимост от екстрите-дали са с разширение или не, както и от формата, отново варира-от 0.80 лв. до 1,20 лв.за брой.

Поне още с 45 лева родителите трябва да са подготвени за набавяне на нужното за часовете по физическо-анцугов комплект и гуменки.

В училищата в Хасково, където има въведена униформа, родителите на първолаците бъркат задължително за около 70 лв. в джоба си за комплект. Сметката за облеклото за първия учебен ден и за останалите не е никак по-малка. Официална рокля за момичета струва от порядъка на около 48-55 лева. Прибавяйки аксесоарите, чорапогащник и обувки, сметката няма как да не набъбне до 100. Толкова горе-долу се движи и за стягането в приличен вид на момчетата първокласници за празничния ден, когато те ще чуят за първи път да бие училищния звънец.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Па
  Пафкаджия
  3 -4
  18:53, 12 сеп 2017
  Това ми са цигарите за месеца.Кожодери!
 • 2
  21
  21
  1 -2
  00:49, 13 сеп 2017
  И баш тази ко фа ли намерихте да интервюирате., или снимате не съм 4ел статията , това е най мразената ко фа в Орфей, БАХ ТИ И ГРОЗО ТИЯТА МИРИЗЛ ИВА
 • 3
  Кр
  Краси
  3 -1
  08:08, 13 сеп 2017
  И ако сте в училище в което взимат пари за ремонт на класните стаи,като Смирненски ще мините 350 лв.
 • 4
  21
  21
  1 0
  09:02, 13 сеп 2017
  на Веспрем е по евтино отколкото при тая ми ризливатаХороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини