От х:

Днес в x:

21 °C

От 200 до 300 лв. олекват родителите на първолаците по подготовката за училище

С минимум 200 лева трябва да се стегнат родителите на първолаците през тази година. Сметките са много относителни заради изобилието на пазара, разбира се, но все пак най-елементарните първоначално нужни пособия и екипировка няма да паднат под два-три стотака.

Напливът по книжарниците вече започна. Родители със списъци обикалят, за да изпълнят заръките според изискванията на преподавателите.

Минимум 10 тетрадки са нужни първоначално с тесни и широки редове и големи квадратчета за първолачето. Разнообразието тук действително е море, както във визията, така и в качеството, и сумата за бройка. Сумата за  една тетрадка формат A5 от 20 листа е от порядъка на 0,25 лв. за такава от рециклирана хартия, която е малко по-белезникава, но пък върши същата работа, като тази с бели листове на цена от  0,45 лева.

Лев е пакетче етикети, като изборът на картинки тази година пада върху супер героите Калинката и Черния котарак и идолите на малките момичета от Дисни сериалите. Ана и Елза от „Замръзналото кралство“ определено са сред фаворитите на първокласничките при избора им на раници. Те пък струват в диапазона от 50 до 150 лева в зависимост марката, размера, подсилването на гърба и раменете за удобство, както и дали са с колелца или не. А в тях първолакът трябва да има подготвени още и найлонови облекчи за тетрадките, за които родителят се бърка с по 0,60 лв. за брой, ако са от стандартните-прозрачни. Около 12 лева се отделят задължително за бои, скицник, моливи, химикали, гумичка, острилка, пластелин.

Учебните пособия по избираемите предмети, които се плащат от родителите, в зависимост от издателството и предмета варират в цената, но горе долу са от порядъка на 15-20 лева единия.

За удобството на децата в организацията на учебниците и тетрадките по даден предмет, учителите предлагат това да стане в папки-джоб. Тяхната цена в зависимост от екстрите-дали са с разширение или не, както и от формата, отново варира-от 0.80 лв. до 1,20 лв.за брой.

Поне още с 45 лева родителите трябва да са подготвени за набавяне на нужното за часовете по физическо-анцугов комплект и гуменки.

В училищата в Хасково, където има въведена униформа, родителите на първолаците бъркат задължително за около 70 лв. в джоба си за комплект. Сметката за облеклото за първия учебен ден и за останалите не е никак по-малка. Официална рокля за момичета струва от порядъка на около 48-55 лева. Прибавяйки аксесоарите, чорапогащник и обувки, сметката няма как да не набъбне до 100. Толкова горе-долу се движи и за стягането в приличен вид на момчетата първокласници за празничния ден, когато те ще чуят за първи път да бие училищния звънец.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Па
  Пафкаджия
  3 -4
  18:53, 12 сеп 2017
  Това ми са цигарите за месеца.Кожодери!
 • 2
  21
  21
  1 -2
  00:49, 13 сеп 2017
  И баш тази ко фа ли намерихте да интервюирате., или снимате не съм 4ел статията , това е най мразената ко фа в Орфей, БАХ ТИ И ГРОЗО ТИЯТА МИРИЗЛ ИВА
 • 3
  Кр
  Краси
  3 -1
  08:08, 13 сеп 2017
  И ако сте в училище в което взимат пари за ремонт на класните стаи,като Смирненски ще мините 350 лв.
 • 4
  21
  21
  1 0
  09:02, 13 сеп 2017
  на Веспрем е по евтино отколкото при тая ми ризливатаХороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
12 юли 2020
Последни новини