От х:

Днес в x:

Български имена в Азербайджанската пералня на пари в Лондон

Управляващият елит на Азербайджан е управлявал чрез тайна схема 2,9 млрд. долара, с които се е плащало на изтъкнати европейци, били са купувани луксозни стоки и са били изпирани пари чрез мрежа от непрозрачни британски компании, разкрива разследване на Guardian.

Изтекла информация показва, че азербайджанското ръководство, обвинено в серийни нарушения на правата на човека, системна корупция и манипулации, е извършило над 16 000 тайни плащания от 2012 до 2014 г.

Част от тези средства отишли у политици и журналисти, като част от международна лобистка операция, за да отклонят критиките към президента на Азербайджан Илхам Алиев и да популяризират позитивния имидж на своята богата на петрол страна. Не всички получатели са наясно с източника на парите, които пристигали по трудно приследим маршрут.

Във Великобритания се движели големи суми пари извън обхвата на регулаторните органи и данъчните власти. Седем милиона паунда са били изразходвани в страната за луксозни стоки и такси за частни училища.

Данните също така показват, че средствата се плащали чрез британските компании на Калин Митрев, назначен миналата година в борда на базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие.

Митрев е получил поне 425 000 евро за частна консултантска дейност от местната фирма "Авуар", която е азерска. Той признава плащанията и заявява, че те са за легитимни бизнес консултации. Той отрича да е знаел за оригиналния източник на средствата.

Разкритието, че съпругът ѝ е консултирал азербайджанска компания, може да се окаже неприятно за Ирина Бокова, пише Guardian. Тя отрича да има конфликт между работата на мъжа ѝ и позицията ѝ в ООН с аргумента, че не е знаела за бизнес делата му. Тя добавя, че изключително се гордее с мандата си в ЮНЕСКО, включително в областта на човешките права, свободата на изразяване и безопасността на журналистите.

Калин Митрев бе назначен в ЕБВР от правителството на Пламен Орешарски през пролетта на 2014г.

Азербайджанска пералня е схема за изнасяне на милиарди долари от бившата съветска република в полза на управляващия елит.

Поверителните банкови досиета бяха изтеглени от датския вестник Berlingske и бяха споделени с Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), Guardian и други медийни партньори. Данните обхващат 30-месечен период. Това може да е само върхът на айсберга.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини