От х:

Днес в x:

Майстор възражда древно изкуство на женски накити на чаршията в Хасково

    Красиви пафти, инкрустирани със седеф и камъни, привлякоха вниманието на дамите, дошли да разгледат разположената на пл. Атлантически чаршия на занаятите „Българско е!“ Известната народна певица от хасковския край Тонка Колева беше също от край сергията на майстор Маразов.

    Димитър Маразов живее от дълги години в Пловдив. Гордее се обаче, че е от хасковско, родът му идва от с. Жълти бряг.

    Майсторът е инженер по технология на металите. Пафтите го привличали със своето изящество от години и изкушението да направи нещо по-художествено с металите, за които знае всичко, обръщат погледа му към изработването на красивия женски аксесоар. По заявка на младо момиче преди време пробва за първи път да разнообрази със седеф пафтите, които отлива.

    Някои от моделите му са с океански седеф, на други други слага бисерчета, камъчета изумруд и рубин.

    Отливките му са правени като реплика на модели от народните събори и надпявания. „Стига човек да се интересува, винаги може да види нови и нови пафти, които досега не е срещнал и да черпи идеите от старите майстори, които да дообогатява със свои“, казва майстор Маразов. Поради по-голямата повърхност за ювелирна обработка, този вид накити се отличават с богато разнообразие на декоративните мотиви и сюжети, като най-често срещани са композициите от арабесковите елементи и орнаментите от флората - цветя, листа, клонки, както и животинския свят -пауни, гълъби, змии. Има и пафти с отливки на пера на паун или двуглав орел.

    Думите „пафти“ или „чапраз“/ляво и дясно/ идват от персийски.

    По различните форми на пафтите се познавали и от кой край е жената, която ги носи. В кюстендилско например краищата им са заоблени. В тракийския регион или в Източните Родопи майсторите изработвали пафти със завити краища нагоре, като палмово листо, затова и ги наричали „палмета“.

    Пафтите са заемали особено място в женската носия в миналото. Традиционно ги носели само омъжените жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. На накитите се е гледало като на средства за защита от лоши сили. По-богато украсените са били белег и на заможност.“Виждал съм в антиквариати прекрасни стари пафти, украсени с истински скъпоценни камъни“, разказва Димитър Маразов.

    С красотата и изяществото, което създават, пафтите му привличат и младите дами, които ги разпознават като прекрасен завършек на своя тоалет. Така майстор Маразов прехвърля старите традиции в ново време и елементите от облеклото на нашите баби в ежедневието ни днес. Но казва, че пафтата е само аксесояр, красотата идва от човека.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Тъ
      Търговец
      3 -1
      11:30, 5 сеп 2017
      На площад "Атлантически"имало чаршия.
    • 2
      Ба
      Бай върбан
      2 -2
      17:49, 5 сеп 2017
      Да имаше а днес има атлантици по скоро евроатлантици с цигански манталитет и мислене

    Случаен виц

    Последни новини