От х:

Днес в x:

На Симеоновден не давай нищо на заем

На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден. Християнският празник в чест на Свети Симеон Стълпник. С него се полага началото на църковната Нова година. С този празник се слага началото и на земеделската нова година, защото стопаните  започват есенната оран и сеитба, както и събирането на орехи. Сред българите денят е известен още като “Симео н орач”, „Симеон сърп”, “Симеон брульо”.

В навечерието му стопаните носят семената за посев в църквата, за да бъдат осветени. В зърното поставят стрък босилек, червен конец с нанизани на него червени чушки, плодове, орехи, сребърни монети и пепел от дървото, горяло на Бъдни вечер предишната година.

В ранното утро на празника домакините замесват тесто и изпичат пресни пшенични питки, като с едната от тях захранват ритуално воловете и биволите, с които се оре нивата. На нивата се разхвърля храна. Първото парче се хвърля на изток към слънчевия изгрев, второто се дава на воловете, третото се заравя в земята за невидимия стопанин на нивата, който най-често се осмисля като смок-синурлия, а четвъртото стопанинът изяжда сам. Храна обратно в къщата не се връща.

Според поверията за Симеоновден на този ден не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе” берекетът от дома.

Докато не се върне стопанинът от полето, в дома не се пали огън, за да се предпазят от огън нивите;

Не се пере и не се простира бяло, за да не поникнат празни житните класове. Дамакините не пипат на този ден вълна, защото се вярва, че иначе вълци ще наападат стадата през зимата.

Орачът гледа кого ще срещне най-напред по пътя си. Ако види бременна невеста или жена с „пълни ръце”, вярва, че реколтата ще е плодовита;

Из някои краища на България е разпространено поверието, че ако на Симеоновден времето е слънчево и топло, то ще бъде такова и през януари на идващата година.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    А
    а
    6 -3
    09:28, 1 сеп 2017
    " На Симеоновден не давай нищо на заем " това някакво лъжехристиянство ли е. Никъде в библията не пише такова нещо. " не се пере и не се простира " не се дава на заем "

    вие християни ли сте или лъжехристияни. Пишете глупости
    • 00
      001
      3 -2
      11:30, 1 сеп 2017
      Това са народни поверия за каква библия ни говориш бе мишок
    • А
      а
      3 -5
      11:32, 1 сеп 2017
      Не четеш ли статията *********. Пише - " На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден. " какви поверия. Ами то да забранят и да се сере. И тъпаните като тебе да стискат по цял ден.
  • 2
    00
    001
    3 -1
    11:47, 1 сеп 2017
    А ти да не си малоумен пише цитирам "Според поверията за Симеоновден на този ден не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе” берекетът от дома".може да е църковен празник ала в статията са описани поверия в които вярват хората дори е писано "Из някои краища на България е разпространено поверието, че ако на Симеоновден времето е слънчево и топло, то ще бъде такова и през януари на идващата година.никой не те кара да вярваш в това а що се отнася до сравнението ти със се...то това показва колко е куха главата ти
    • D
      d
      2 -1
      11:58, 1 сеп 2017
      Ей тъпан. Поверията нямат нищо общо с християнството. Това е лъжехристиянство. Статията е за християнски празник и в един момент " поверия ". Или си християнин или вярваш в -една баба каза. Пи- дал-. Куха е твойта кратуна
  • 3
    D
    d
    1 -1
    12:02, 1 сеп 2017
    " На Симеоновден не давай нищо на заем "

    Матей 5:42:
    Дай на този, който проси от теб; и не се отвръщай от онзи, който ти иска на заем

    точно затова казвам че поверията са лъжехристиянство
  • 4
    D
    d
    2 -1
    12:06, 1 сеп 2017
    Чак сега разбрах че споря с автора на статията. Да ти кажа честно. Много си зле.
  • 5
    00
    001
    1 0
    12:29, 1 сеп 2017
    Аз не претендирам да съм вярващ но ти какъв вярващ християнин може да бъдеш след като всяка втора дума ти е обида и да статията е за църковния празник и за това в какво вярват хората в различните краища на българия като няма нищо лошо да се пише за това а ти вярвай в каквото си искаш
    • D
      d
      0 -1
      12:31, 1 сеп 2017
      Обиждаш ли се бе пида- л
  • 6
    00
    001
    1 0
    12:35, 1 сеп 2017
    От нищожество като теб никога
Последни новини