От х:

Днес в x:

Въвеждат двойно по-дълъг срок за валидността на българския паспорт

Паспортите да се издават за срок от 10 години, а сънародниците ни в чужбина да ги получават само с едно посещение в консулска служба. Предложението е на заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и е част от промените в Закона за българските лични документи. Текстовете са изработени от междуведомствена работна група. Общите му положения са качени в официалния сайт на Външно министерство днес.

Освен предложението за промяната на валидността на червения паспорт от 5 на 10 години, друго от нововъденията, които ще облекчат чувствително гражданите е, че ваденето на личните документи в чужбина ще става вече само с едно посещение в консулската служба.

Промяната в удължаването на срока на действие на паспортите стъпва на факта, че проучване в ЕС показва, че България е от малкото страни, в които валидността му е толкова кратка. Същевременно срокът на валидност на личната карта, която също дава право на пътуване в чужбина, включително извън ЕС, е 10 години. Удължаването на този срок би облекчило много българските граждани, включително тези, получаващи чужди визи с 10-годишна валидност. В момента паспортите с изтекъл срок, но с валидни визи, трябва да се носят заедно с новия паспорт при влизане в съответната държава, което е по-неудобно, са част от аргументите за промяната.  

Предложението е предвиденото изменение да влезе в сила от 01 януари 2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване.

За друга от промените -при ваденето на документ в чужбина, гражданите ще могат да изберат дали да посетят наше задгранично представителство при заявяването на документа, или при получаването.

Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер. До момента това не беше възможно, а най-бързата услуга, която можеше да получат сънародниците ни, е срещу заплащане документите им да пристигнат в консулската служба по DHL, откъдето да ги получат отново лично.

С измененията в Закона за българските лични документи се дава и втора възможност – българите, които живеят в чужбина да могат да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на свой стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай обаче гражданинът трябва да посети лично съответното консулство при получаването на вече готовия си документ.

Двойно намаление на сроковете за изготвяне на документи, също е заложена новост в законодателството.

Според нея максималните срокове за издаване на документи, заявени в чужбина ще бъдат съкратени двойно. Обикновената услуга, която до момента отнемаше 90 дни, ще се извършва за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както е сега.
Наред с измененията на Закона за българските лични документи, вицепремиерът Захариева вече е инициирала и още промени в полза облекчаване на гражданите, уточняват от пресслужбата на Министерството на външните работи. Сред тях са: намаления с 1/4 на таксата за издаване на временен паспорт – от 67 на 50 евро, двойно по-ниска такса за издаване на свидетелство за съдимост – от 20 на 10 евро. Освен това ще се въведат и ПОС-терминали за плащане с банкови карти в посолствата – от вчера вече работят такива в Атина, Рим, Хага и Милано. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини