От х:

Днес в x:

Пенсионери на бунт, взеха им клуба. Общината: незаконен е

    Пенсионери от Хасково се надигат на протест, тъй като останаха без помещение. Доскоро „Пенсионерско движение за социална солидарност“ се подвизаваше в сграда на втори етаж на бул. „Раковски“ 17, срещу ОУ „Иван Рилски“. Преди около месец-два помещението било запечатано от община Хасково. Междувременно предстои да бъде отдадено за ползване от читалище „Аспарух Лешников 2015“. Предложението за това ще бъде гласувано на заседание на Общинския съвет днес.

    Заради промяната обаче хасковските пенсионери негодуват, тъй като няма къде да си провеждат сбирките, а и освен това в помещението на „Раковски“ се събирали да играят шах, табла, карти. Сега хората от третата възраст се срещат по пейките в центъра на Хасково. При една от сбирките си край театъра мнозина от тях заявиха категорично, че настояват кметството да им си върне помещението или да им осигури друго, тъй като с настъпването на по-студени месеци няма да има къде да се събират. Такава позиция изразиха председателят на движението Георги Бакшишев, секретарят Михаил Мустаков и още двесетина възрастни мъже. „То и старото помещение ни беше малко, тъй като в общината сме 12 000 пенсионери, а клубът побираше едва 20-тина. Само в нашето движение членуват 288 души, отделно имаме симпатизанти. Сега пък изобщо няма къде да се събираме“, недоволстваха хората от трета възраст.

    От община Хасково заявиха, че организацията им няма регистрация. Освен това нямало законно решение за настаняването им в сградата, което трябва да бъде гласувано от Общинския съвет.

    В тази връзка от пенсионерското движение показаха документ за регистрация от 2007 г. Пенсионерите се помещават в сградата от 3-4 г. насам, когато им беше предоставена за ползване от предишното общинско ръководство начело с бившия градоначалник Георги Иванов.

    В същото време от читалище „Аспарух Лешников“ неофициално изразили готовност да допускат пенсионерите в клуба, когато нямат дейност. Новоизбраният председател на самодейната организация Стиляна Ангелова не беше открита за коментар.

    Пенсионерите обаче са категорични, че ако кметът не им осигури помещение, където да се подвизават, през септември започват митинги.

    От община Хасково допълниха още, че хората от третата възраст не плащали нито наем, нито ток и вода. От клуба бяха категорични, че по закон не са длъжни. „Според Указ на Министерски съвет общините плащат всички режийни разходи за пенсионерските клубове“, обясни секретарят Михаил Мустаков.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ва
      Василев
      28 -2
      10:36, 4 авг 2017
      Тоя клуб на Раковски пенсионерите си го ползват откакто се помня. Повече от 25-30 години не им правиха проблем, сега вече тръгнаха да ги гонят хората. Не знам как ги измислихте тия 3-4 години в статията.
    • 2
      Ро
      Росен
      33 -1
      11:07, 4 авг 2017
      Няма кой да вземе мерки срещу хилядите незаконни м@нгалски къщни, но разбираш ли, клуба на пенсионерите е мега удара...
    • 3
      Цу
      Цунката
      17 -1
      11:43, 4 авг 2017
      Така е. ******ите избират, а пенсиите измират. Те ги противопоставиха с "големите"увеличения на пенсиите, така е и със санирането. С една дума разделяй и владей, но не и за ******ите.
    • 4
      00
      001
      19 -6
      12:31, 4 авг 2017
      Време е Добри Белиманафов да си ходи!!!!!!!!!
    • 5
      Ма
      Маймуна
      1 0
      14:43, 4 авг 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 6
      11
      112233
      7 0
      15:00, 4 авг 2017
      ,,читалище „Аспарух Лешников“ неофициално изразили готовност да допускат пенсионерите в клуба, когато нямат дейност,,
      - драго читалище, а каква точно е вашата дейност? не трябва ли всеки ден вратите ви да са отворени за всички решили да ви посетят, да поседят при вас, да почитат книга или вестник, па даже табла и шах да поиграят??? не трябва ли точно когато имате организирано мероприятие да каните хората да присъстват??? не трябва ли освен по големи празници (и то не отбелязвате всички), периодично да организирате нещо културно-занимателно за малки и големи???
    • 7
      Ил
      Илияна
      4 -1
      15:50, 4 авг 2017
      Показват документ от 2017г., че са регистрирани, при Георги Иванов как са обитавали законно помещението, а сега при социалния кмет Добри Беливанов не може, чудна работа ?
    Последни новини