От х:

Днес в x:

Земеделец край Конуш: Бутам навеса, кося корнишоните! Да си внасят от Китай

    Хасковската структура на Агeнция “Пътна инфраструктура” погна земеделските производители, които продават своята продукция по пътя между Хасково и Конуш и ги засипа с предписания. От Пътното искат по десетина документа от земеделците, за да им разреши да продават труда си край пътя. Освен регистрация като земеделски производител чиновниците искат бележка от НАП, че не дължи данъци, разрешително от КАТ за навеса край пътя, още куп други документи.

    Златко Тенчев, производител на корнишони, чиято маса е непосредствено преди Конуш на идване от Хасково, се намира в границите на собствения си имот. От него пък поискали актуална скица на нивата.

    “Това са куп документи. Че аз докато ги извадя, сезонът ще свърши”, ядосва се той. Пък и сега е разгара на сезона, трудът на полето е усилен, а човек трябва да отдели от времето си да обикаля из институциите няколко дни.

    Златко Тенчев отглежда 6 дка с корнишони, има и малко пипер. Труди се със семейството си.

    Дуран Дуран от Козлец, чийто навес е на няколкостотин метра от него в посока Хасково, пък направо разваля навеса и слага кръст на труда си.

    “Край! Събарям масата, кося корнишоните и се махам. Да си внасят от където искат, от Китай, ако щат!”, вбесен е човекът. Той отглежда няколко декара с корнишони, дини, пъпеши, пипер, също със семейството си. “Аз, жената и дъщерята се блъскаме тук от пролетта. Дойдохме да изкараме парче хляб, а те ни съсипват. Дай това, дай онова... Ивицата от 2.5 метра от асфалта била на Пътното. Следващите 4 метра били на Водното, защото оттам има канавка. Следва още няколко метра път, който пък е общински. Аз къде да сложа масата, в нивата ли? Кой ще ми спре там? Край, развалям всичко и се махам. Това не е държава! Хората искат да се трудят, те им пречат по всякакъв начин. Викат ми: Трябва да се регистрираш, да си плащаш. А аз просто искам да работя, не вземам никакви субсидии, разчитам само на труда си”, ядосва се Дуран. Твърдо е решен да продаде каквото има на масата днес и да си тръгва, защото има предписание от АПИ да измести навеса си и срок да представи исканите десетина документа, иначе следва солена глоба.

    Златко Тенчев също е на ръба. “Ще сложа една табела “Махайте се оттук, докато е време! Спасявайте се!”, кани се той. Земеделието е единственото препитание за семейството му. На нивата се трудят всички, дори възрастните. Не продават на едро, защото няма пазар, разчитат единствено на спиращите край пътя клиенти. “Миналата година напълнихме дерето с корнишони”, казва той.

    Въпреки многократните опити не успяхме да се свържем с шефа на Пътното в Хасково Радостин Ламбрев за коментар. Готови сме да публикуваме и тяхната позиция, ако представят такава. От издадените от тях предписания се разбира само, че това се прави за безопасността по пътищата.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Ah
      aha
      115 -1
      11:52, 26 юли 2017
      Оправиха пътищата сега ще оправят и хората.До там ли опряхте ?МАЙ...ДА.........А
      • 12
        123
        57 -1
        14:03, 26 юли 2017
        Кога ще направите платно за престрояване към Войводово,Орлово,Мандра,Големанци? Чакате да има жертви ли? Тия румънци и кърджалийци карат като изтървани въпрос на време е да има загинали!
    • 2
      Я
      я
      100 -4
      11:54, 26 юли 2017
      Чиновник ли е смажи му кратуната. Защото ако не му я смажеш ще остави семейството ти гладно. Рано или късно. Затова по добре го изпревари и му размажи гнусната гадна кратуна
    • 3
      Гр
      Гражданин
      98 -3
      12:17, 26 юли 2017
      Ееееййй това е милата ни българия пиша със малки букви защото е малка и нищожна със тия управници защо натискат малките не ми е ясно ... Оставете хората да изкарат парче хляб престанете със тоя рекет осъзнайте се .нямам думи просто нямам думи
    • 4
      Ор
      Орфеец
      26 -16
      12:47, 26 юли 2017
      "Златко Тенчев отглежда 6 дка с корнишони, има малко пипер." - Изречение и чудо!
    • 5
      Ре
      Ред или далавера
      25 -11
      13:22, 26 юли 2017
      Ако обяснението е с опасност от ПТП съм съгласен, поне два пъти съм бил свидетел на разсеяни шофьори, зяпащи сергиите и криволичещи по пътя, но да се търсят някакви други причини е глупаво.
      • Ха
        хасковлия
        4 -4
        07:26, 27 юли 2017
        Продават скъпо,а не 63 като на пазара такси.
    • 6
      Ас
      аскувлия
      73 -1
      13:31, 26 юли 2017
      Пътна инфраструктура да си види окаяното състояние на пътищата, обраслите банкети и прочее, не да изземва функции на други органи!
    • 7
      Ер
      еро
      36 -30
      14:14, 26 юли 2017
      Тия търговци продават много по-скъпо отколкото на централния пазар в хасково. Да си дигат чукалата и навесите. И да се научат да си плащат данъци както останалите граждане и търговци.
    • 8
      Ку
      КУРнишона
      89 -1
      14:16, 26 юли 2017
      Пак добре, че не са им поискали 4 тона корнишони за министър председателя!!!
    • 9
      Уж
      ужас!
      57 -6
      14:16, 26 юли 2017
      Имат ли акъл тия дето ни управляват?Хайде да смачкаме всички малки дето с труда си ни позволяват да си купим пресни плодове и зеленчуци!Защо прогонвате тези хора, големите ли поръчаха това?Какво ви пречат хората, работят си за да се изхранват.Какво ви пречат?Аз самата колко пъти съм спирала да купувам от там.Срамота е!Изгонете всички от България, и без това много хора има тука ....
      • 00
        001
        30 -32
        16:04, 26 юли 2017
        това не е място за търговия има си пазари за тази цел не може кой където си поиска да разпъва сергия ама на пазара искат 120 лева на месец а те искат без каквито и да било такси да си продават
    • 10
      Гь
      Гьотере видял
      43 -4
      14:27, 26 юли 2017
      Когато държавата спре да се държи като Бирник за едни и като закрилник за други, а населението спре да върти Андрешковски номера, може и да се случи нещо добро на тази територия. Държавата бива да започне с притискането на тези които крадат десетки и стотици милиони, а земеделските производители, които смятат да продават продукцията си на дребно по - пътищата бива да си извадят съответните документи за това.
    • 11
      Пъ
      Пътник
      47 -6
      14:42, 26 юли 2017
      След като прочетеш така поднесен материала не ти остава нищо друго освен да кажеш " Горките хорица" , и да споменеш майките на бюрократите. Само че помислете дали крайпътната канавка на международния път за Гърция е най-подходящото място за търговия и пазар. Особено лятно време когато по този път румънските коли фучат като бесни. Цяло чудо е че до сега някой зазяпал се шофьор не е минал през маси, стока, клиенти, или някой потеглящ клиент не е излязъл обратно на шосето точно когато вие минавате покрай него.
      Някъде из Европата да сте видели край пътя да клечат търговци?. Прави се в края на селото едно малко тържище, пазарче, или наречете както искате местенце където човек може да спре безопасно и това е. Няма да струва милион една поляна да се заравни и насипе с чакъл щото това пазарче ще работи само през лятото.
      • Та
        Така е
        35 -5
        15:28, 26 юли 2017
        Така е, да им направят пазар някъде край пътя. Нали ГЕРБ си туриха кмет на община с обещанието да стимулира местната икономика. Ами да почне да я стимулира, не само да си играе с орехите по цял ден. Аман с тоя джобен тенис вече.
    • 12
      **
      ****
      33 -3
      14:42, 26 юли 2017
      В тая държава няма нито една нормално работеща институция освен данъкосмучещите. За оня изрод без срам измъкнал 4 тона/представете си само количеството/ суджуци, пак от мъченици на труда, няма досега постановена мярка, а за бедните хора, разчитащи единствено на ръцете си и на милостта на природата - нова секира от кръста чак. Кога тоя народ ще има сили да поеме въздух, че да му стигат освен за хляба и малко за нещо друго , та и напред да тръгнем?! НИКОГА! Във всички цивилизовани страни малките предприятия се подпомогат, тук се СУБСИДИРАТ единствено облагодетелстваните с връзки до властта. Кръвопийци!
    • 13
      Гр
      гражданин
      19 -25
      15:37, 26 юли 2017
      Защо не отидат да продават на зеленчуковия пазар,... Виж коментара
    • 14
      Гр
      Гражданин
      41 0
      17:05, 26 юли 2017
      А тези мургавите дето продават дини от багажника и крещят между блоковите. Тях някой сметса търси ли им?!?
    • 15
      Ха
      хасковлийка
      28 -3
      18:32, 26 юли 2017
      Нека има ред и правила в търговията, но не "убивайте" дребните производители, за да внасяме "био" краставици от Европа по 0,70 лв. бройката !!!
    • 16
      Ка
      Капитан Петко Войвода
      6 -1
      21:50, 26 юли 2017
      Ако тези земеделци ,плащат рекет на рекететьорите (сиреч на политиците имам впредвид )......Имат си постевени или назначени от тях лица .......
      Дали;; пУтното"" ,или друга институция от рода на (ПУТНИТЕ ) Ще се осмели да се покаже или да се изкаже .......????????????????????????????

    • 17
      Ив
      иван райкулев
      10 0
      06:41, 27 юли 2017
      Бюрокрацията точно от това се изхранва Дай документ за това дай за онова Тя винаги е пречела за развитието на просперитета Колкото по малко бюрокрация толкова по бърз растеж
    • 18
      Ха
      хасковлия
      10 -11
      07:34, 27 юли 2017
      На пазара се плаща над. 100лв.всеки месец.На работещите се удържат данъци.Тези хем са вдигнали цените,хем не искат да плащат данък.Пазарите са за това-да продават там законно.Стига тарикатщини!
    • 19
      On
      Oncho
      3 -1
      12:49, 27 юли 2017
      Dиректните продажби не се облагат с данаци !!! и защо да плащат такси на пазара като и без това си имат клиенти.на когото не му харесва цената да отиде да си отгледа зеленчуци.
      аз сам за свободните продажби но нека се спазват законите. едно от условията е да не се запушва патя на водата в канавката-лесно е,сложен две-три даски и сте готови.2.5метра е на патното- вземе съответния документи.като не сте го направили зимата ще ви тормозят когато ви е сезона. аз лично познавам човек които продава на една отбивка и никои не го закача защото е изряден с документите
    • 20
      Ke
      Kemo
      1 -1
      11:19, 28 юли 2017
      Пълни смешници са тези чиновници. Дали са произвеждали нещо изпбщо през живота си, та да знаят как се вадят с пари с под на челото. Съгласни всичко ще е както трябва, ще се плати за каквото трябва, всякви изисквания ще се покрият, НООО после какво става. Пазар ли ще осигурят, по-добра цена ли или субсииди нещо. Отговорът е ясен на всички - абсолючно нищо 0000. Пълни смешници, като дойдат на проверка и с големия кол трябва да се погнат всички смотаняци. Само смучат от бедния народ.
    Последни новини