От х:

Днес в x:

Оръжейни сделки за $3,5 милиарда обсъждат Москва и Рияд

Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара, информира вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

Това е стойността на подписан от Москва и Рияд предварителен договор за доставки на оръжия и техника, съобщи шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов.

"Саудитците впрочем поставиха условие, че договорът ще влезе в сила, ако им предоставим част от технологиите и започнем производство на територията на кралството", каза още той.

Според Чемезов него Русия обмисля какво точно да предостави на саудитците и "най-простото ще е да построи завод за стрелкови оръжия". Става дума за продукцията на концерна "Калашников", уточнява всекидневникът.

Широк спектър продукция

Парафирането на "внушителния пакет от договори" за 3,5 милиарда долара обаче все още "не гарантира сключването на твърди споразумения", смятат двама руски топмениджъри от бранша.

През последните 15 години Рияд е проявявал интерес към широк спектър руска военна продукция като хеликоптери Ми-35М, танкове Т-90, бронирани коли БМП-3, зенитни ракетни системи "Антей 2500" и С-400 "Триумф".

Директорът на "Ростех" добави, че саудитците постоянно питали за оперативно-тактическия комплекс "Искандер". Той е в списъка с продукция, неподлежаща на износ, а Москва "няма намерение да прави изключение".

През май т.г. кралството сключи със САЩ - за над 459 милиарда долара. След това пък този вид търговия започна да изглежда по-деликатно на фона на дипломатическата криза около Персийския залив, която противопоставя преди всичко Рияд и Катар.

* * *
По данни на "Комерсант" Москва разчита да научи доколко са сериозни намеренията на Саудитска Арабия след посещение на краля Салман Ал Сауд в Русия, което се очаква до края на годината.

Монархът ще се срещне за първи път с руския президент Владимир Путин; "непременно" ще бъдат обсъдени и оръжейните договори, посочва военно-дипломатически източник на изданието.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини