От х:

Днес в x:

В Гърция 31,6% са за ”Нова демокрация”, СИРИЗА изостава

Ако сега има избори в Гърция, консерваторите от "Нова демокрация" ще ги спечелят с близо една трета от гласовете и с 13,2 пункта повече от СИРИЗА.

Данните са от най-ново проучване, цитирано от в. "Катимерини" и БТА. Според тях дясноценстристката формация евентуално би могла да състави самостоятелно правителство.

От началото на годината досега рейтингът на "Нова демокрация" е нараснал с близо един пункт.

В предсрочните избори през септември 2015 г. коалицията на радикалната левица СИРИЗА получи 35,46% от гласовете, следвана от "Нова демокрация" с 28,10 на сто.

Според проучване от началото на 2016 г. за "Нова демокрация" биха гласували 27,3 на сто, а в началото на тази година - 30,7 на сто. Междувременно СИРИЗА губи популярност и сега съотношението вече е 31,6% към 23,1%.

Новото проучването е реализирано след последните договорености на правителството с международните кредитори по външното финансиране на страната.

Ако изборите са днес, в новия парламент биха влезли още крайнодясната "Златна зора", комунистическата партия, Демократичният блок (ПАСОК-ДИМАР) и Съюзът на центристите. Те биха взели съответно 7,6%, 7,4%, 7,2% и 3 на сто от гласовете.

Извън парламента биха останали "Независими гърци", "Потами" и "Курс към свобода", които са представени в сегашния му състав.

Според анкетата 12 на сто не са решили за кого да гласуват.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини