От х:

Днес в x:

Петков: Пари за полицаи трябва да има при повече приходи

Управляващите обявиха 1.6 милиарда приходи в повече, основно в следствие на борба с контрабандата.

Защо тогава се твърди, че няма средства за заплатите на полицаите? 

Това риторично попита в ефира на „България он еър“ Румен Петков, член на ИБ на АБВ. 

„Не може финансовият министър да излезе и да се удари в гърдите и да обясни, че са реализирани милиард и 600 милиона лева в повече от предвидените приходи в бюджета, а на служителите на МВР да им се каже, че не се вижда основание да им се увеличават заплатите, както и от къде ще дойдат средствата за това. Още повече, че в същото това време министър-председателят със зоологически ентусиазъм обяснява, че тези допълнителни приходи са в резултат на ефективна борба с контрабандата. Това без МВР няма как да стане. 

И след като тези момчета са допринесли с ефективност за преборване на контрабандата, нека това им се отчете. Не е нормално 2005 г. и 2008 г. да се увеличават заплатите на униформения състав с по 6 процента и от тогава до сега за всичките тези години сумарно, заплатата им да е увеличена сумарно пак с шест процента“, посочи той. 

По думите му един от най-големите проблеми е неправилното разпределение на наличния човешки ресурс, както и празните популистки обещания на политиците. 

„По едно време особено преди изборите беше много модерно да лъжеш юнашки със съзнанието , че няма да изпълниш нищо от това, което обещаваш. Нали щеше да има полицай във всяко село? Някой да говори днес на тази тема? Всъщност никой от тези, които го говореха, не е имал и намерението да прави това“. 

Петков бе призован да коментира и случая в Асеновград. По думите му до ескалация на напрежението там се е стигнало и заради липсата на достатъчно превантивни мерки от страна на държавата.

„Няма проактивен елемент, няма обективен анализ и оценка на ситуацията, няма превенция. Не може да се знае, че има няколко десетки или повече хора, които живеят незаконно там, които нямат трудови доходи и няма как да обяснят от какво се препитават, и да чакаш да избухне скандала. Тогава държавата реагира адекватно, но реактивно, след събитията. Всеки, който не може да докаже доходите си трябва да бъде обект на интерес от държавните институции“, заяви той и допълни, че институциите трябва да имат сериозно отношение към проблеми като самонастаняване и незаконни доходи от лихварство, джебчийство и проституция“. 

Встрани от темата Румен Петков коментира и скандалите около подготовката на НДК за предстоящото европредседателство на България.

„Аз съм втрещен от факта, че правителството и парламента не се занимават със същностните политики, които ние ще искаме да наложим като приоритети за обединена Европа. Боя се, че ще ни връхлети едно европредседателство, в рамките на което ние няма да имаме елементарния потенциал да се справим със задачите. Ще бъде много страшно ако се окаже, че ние чисто технически, ако щете, на ниво преводачи и институционални експерти, не сме готови. В същото време се занимаваме с плочките на НДК. Работата на директора на НДК се превърна едва ли не в първа правителствена задача“.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини