От х:

Днес в x:

Цацаров иска дисциплинарно уволнение за прокурора на Куката

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу скандалния Димитър Захариев.

През юни плевенският прокурор беше задържан и му бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, чийто лидер е местният престъпен бос Камен Балбузанов-Куката, която изнудвала лекар. Спецапелативният съд освободи Захариев под домашен арест. 

След телевизионен репортаж за магистрата главният прокурор се самосезира и разпореди проверка на Инспектората има ли данни за извършено дисциплинарно нарушение. Тя е установила, че Захариев е допуснал нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт. 

В хода на проверката е установено следното: 

Преди да встъпи в длъжност, като младши прокурор в районната прокуратура в град Левски през 1997 г., прокурор той е бил собственик на охранителната фирма  „СИДИЕМ“ ЕООД. 

На 12.06.2014 г. Захариев е определен за наблюдаващ прокурор по разследване за убийство на германски гражданин и това станало повод да се запознае със съпругата му. На 22.04.2015 г. Захариев прекратил това наказателно производство, а около месец-два по- късно отново се срещнал с жената и й предложил да изкупи дяловете на съдружника на баща му в „Петромакс“ ООД. Тя отказала с аргумента, че ако ще се влагат пари, по-добре да се създаде нова охранителна фирма. 

В изпълнение на уговореното на 14.05.2015 г. съпругата на починалия учредила „Хард Секюрити 2000“ ЕООД, със седалище в Плевен. По настояване на прокурора за управител бил назначен негови близък приятел. Прокурор Захариев участвал неформално в дейността на дружеството - контролирал управителя, който трябвало да съгласува действията си с него, а работните срещи по съществени въпроси се провеждали с негово участие. Освен това, възползвайки се от контактите си, Захариев се ангажирал активно с набирането на клиенти, като заедно с управителя посетил 40-50 обекта. 

В края на 2015 г. – януари 2016 г. прокурорът довел във фирмата Камен Балбузанов, първоначално като клиент, а след това уведомил управителя, че той ще набира клиенти срещу комисионна. Въпреки изразеното от управителя несъгласие, Куката започнал да посещава често офиса на фирмата и да се включва в работните срещи. 

В излъчения запис в предаването по Нова телевизия е документирано посещение на прокурор Захариев заедно с Балбузанов в завод „Вапцаров“, охраняван от „Експрес Секюрити 2000“, подчертават от прокуратурата. Целта на посещението била да се предложат услугите на фирмата. Заедно с Балбузанов, Захариев посетил със същата цел и други обекти, охранявани от нея. 

Установените при проверката факти безусловно сочат на действия и поведение, с което Захариев е нарушил принципа на почтеност и благоприличие. Поведението е неуместно и непристойно и е уронило не само личния му авторитет, но и съществено е накърнило престижа на съдебната власт. Тези действия представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на Закона за съдебната власт, се казва още в официалното съобщение. 

Заради това Цацаров иска налагане на най-тежкото - дисциплинарно освобождаване от длъжност. 

От прокуратурата припомнят, че на 21.07.2015 г. той внесе предложение за временно отстраняване на Захариев от длъжност заради други обвинения - за опит за принуда спрямо свидетел по наказателно производство и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност. 

На 23.07. 2015 г. ВСС го отстрани от длъжност. 

На 26.04.2016 г. главният прокурор внесе във ВСС искане за освобождаване на Захариев от длъжността „прокурор“ поради несъвместимост, тъй като упражнява търговска дейност. Причината - че на на 25.03. във фирменото досие на „Хард секюрити 2000” е отразено, че Захариев е вписан като съдружник в посоченото дружество с размер на дялово участие 2000 лв. (40 % от капитала). 

На 27.07.2016 г. обаче Прокурорската колегия на ВСС не прие предложението. 

На 29.12.2016 г. пък Спецзвеното “Антикорупция“ внесе обвинителен акт срещу Димитър Захариев и отправи искане до съда за отстраняването му от длъжност. 
На 14.02.2017 г. обаче СГС остави без уважение искането, тъй като обвинението му не е във връзка с работата му, както и че досъдебното производство е приключило и той не може да влияе на свидетелите. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини