От х:

Днес в x:

Стефан Данаилов пое музея край Александрово

Министрът на културата Стефан Данаилов прие официално днес от японските и българските строители музея на тракийското изкуство край хасковското село Александрово. На тържествена церемония в новата сграда до тракийската гробница посланикът на Япония в България Негово превъзходителство Цунехаро Такеда подписа предавателния протокол за обекта. Министърът прие и цялата строителна и техническа документация за музея на тракийското изкуство.



Предстои процедура за предаването на новата културна институция във владение на община Хасково, по конкретно на местния исторически музей, каза министър Данаилов. Той припомни накратко и тригодишната история на проекта.



В музея на тракийското изкуство край Александрово е изградено в реални размери точно копие на оригиналния некропол.



Изграждането на музея бе финансирано от японското правителство с 2 млн. 860 хиляди долара. При посещението на президента Георги Първанов в Япония там бе показано тракийското златно съкровище, което провокира интереса на японците към българското културно историческо наследство. И това е само началото, следва Перперикон, Татул, каза на церемонията проф. Николай Овчаров.

Официалното откриване на музей ще е през месец май, за церемонията се очаква да пристигнат принцът и принцесата на Япония, както и президентът Георги Първанов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини