От х:

Днес в x:

Хиляди мюсюлмани почетоха 33 г. от съпротивата срещу смяна на имената

    За поредна година минералбанското село Караманци събра хиляди мюсюлмани на митинг-събор по повод събитията от 10-ти май 1984 г. Още от сутринта в местността “Кабаач” се стекоха от различни общини, както и изселници от Турция. Разнесе се и апетитната миризма на десетките чевермета, печени пилета и скара. Бяха разпънати и множество маси за посетителите.

    Именно Караманци е мястото, в което пламва първата искра на съпротивата срещу така наречения възродителен процес.

    Съборът край селото води началото си от  1991 г. От тогава насам хората се събират в местността, за да си спомнят за събитията отпреди 33 години. По това време са арестувани 11 души от селото, 8 от които са осъдени, а близо 120 семейства са насилствено изселени в Турция. За днешния празник дойдоха и някои от участниците в съпротивата.

    Да сведат глава на признателност дойдоха множество политици от ДПС на чело с председателя на партията Мустафа Карадайъ. Качвайки се на трибуната на поляната лидерът поздрави множеството на турски език, след което продължи дълго слово на български език. „Първо бих искал да ви призова да аплодираме тези хора, които 84 г. не ги беше страх и се бореха, за да съхранят своето достойнство, за да направят възможното ние да живеем достойни днес в нашата родина.”, заяви Карадайъ, посочвайки присъстващите участници в съпротивата. Той допълни, че месец май е особен за мюсюлманите в България, а и за тези, които бяха прокудени от домовете си през 1989 г. и след това. През месец май ние се събираме в цялата страна да почетем паметта на нашите герои”, каза още Карадайъ.

    За събитието пристигнаха зам.-председатели на ДПС, хасковският депутат Йордан Цонев, евродепутати, областният председател на ДПС Ерджан Юсуф, кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер, кметове на съседни общини и председатели на Общински съвети, бивши народни представители и други представители на партията.

    След приключване на митинга празникът продължи с мазни борби. За победителите са предвидени награди от организаторите от община Минерални бани и кметството в село Караманци.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Ад
      Адриана
      33 -98
      14:40, 7 май 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ай
        АЙШЕТО
        15 -4
        23:28, 7 май 2017
        А къде е мехмет атамана-мемиша .няма го сред гостите,майче си получи дузпата -хак му е има възмездие и късно да е.който си играе с хляба на други идва ред и на него
    • 2
      Въ
      Възрожденец
      74 -24
      15:41, 7 май 2017
      Хубаво ги беше подхванал бай Тошо 89-та година , но Турция се усети , че ще загуби влиянието си в България и затвори границата на 22/08/1989 г. Който се съмнява в думите ми да прочете книгата " Стратегическа дълбочина " на Давитоглу. Турското население на Балканите е основен инструмент за влияние на Турция. Последните парламентарни избори показаха.
    • 3
      Go
      gost
      58 -16
      16:28, 7 май 2017
      Много е готина снимката с насядалите евро-атлантички в шалвари.
    • 4
      🇧🇬
      🇧🇬
      52 -13
      16:47, 7 май 2017
      Само ако можеха да видят на #КОЙ хал ги докара ДПС....Иначе турците са читав народ.....Дано прогледнат....Правешкият Чукундур им причини много болка и лишения.......На нас българите също....!!!!!
      • Dg
        DGI
        36 -20
        17:48, 7 май 2017
        Истината е някъде по средата, на неукия овчар това е една от малкото му добри постъпки, тия гадове, гниди, амеби и просто не знам с коя дума да ги опиша тия нискостеблените с обелените главички, само мор заслужават! По-подмолни и двулични от тия кучета са само евреите! В едно помашко село там зачукано в Родопите, една помакиня ме пита кога ще се извиня за изселването и смяната на имената им, в отговор и казах, че когато тя се извини за Батак и Старозагорското клане, но понеже са нагли копелета ми каза "Това е минало, ние сегашните турци нямаме вина за тогава"! А аз по възродителния процес не съм бил и роден! Е такива мръсни гадове са!
    • 5
      Ма
      МАНГО
      33 -7
      17:42, 7 май 2017
      Къде са им фереджетата и бурките на мюсюлманките?
      И какво общо има Турция с исляма?
      Френските мюсюлмани турчеят ли се?
      Религията и етноса нямат нищо общо - те са само инструмент на в ръцете на такива като Ердоган, Доган и Местан. Когато това много работливо, честно и смачкано от партиите население се осъзнае, ще го бъде. До тогава ще бъдат електорат и маша в ръцете на алчини за власт и територии султани и султанчета!
    • 6
      Ем
      Емир
      15 -10
      17:43, 7 май 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      Ми
      МИРОЛЮБ
      47 -4
      17:53, 7 май 2017
      Мили братя от дпс, не ровете в миналото, как мислите ще се развият нещата ако турция ни нападне, мислите ли че като почне да се стреля някой ще спре и ще пита-абе кой е мюсюлманин? Ще се трепе и коли наред-не се впрягайте в чужди каруци и схеми-българия е вашата родина а вие сте български граждани-защитавайте я-виждате че тука е мирно за разлика от турция-бъдете мъдри и отговорни!
    • 8
      Dg
      DGI
      30 -24
      18:06, 7 май 2017
      Евтини мюсюлмани, неуважаеми поганци, може да сте родени в България, но твърде много ви влече към живота от преди 14 века, там някъде е спряло и развитието ви, след като не Ви харесва в "родната" (в кавички, защото вие се имате за турци, а в Турция ходите само до Одрин за перилен препарат и локум), може спокойно да хващате магарето, коня, каруцата, червеното БМВ от гурбета в Гърция или Германия и да хващате пътя към Турция, Судан, Ирак, Афганистан, ОАЕ, Катар или Сомалия, това са мюсюлмански държави, там няма никой да ви сменя имената, религията, да ви пришива свинско черво на осакатените от обрязването пениси и т.н.. Не сте желани в България, след като се поддавате на такива евтини провокации и се озлобявате срещу земята, която ви храни.
      С голямо неуважение и ненавист!
    • 9
      Гя
      Гявурската измет
      11 -35
      18:51, 7 май 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 10
      🇧🇬
      🇧🇬
      50 -4
      19:07, 7 май 2017
      Братя Българи и Турци,сънародници...комшии и приятели...Не се вързвайте на кресливи националистически провокации....Живеем заедно--уважаваме се и ще живеем в мир и разбирателство....Крайният национализъм, радикалният ислям и всичкото зло,което произлиза от тях е пагубно за родината ни.....Всяка крайна идеология е ниша за най-необразованата,лумпенизирана и манипулируема част от обществото.....Бъдете живи и здрави !!!!!!!!!
    • 11
      Чо
      Чобанин
      45 -7
      19:12, 7 май 2017
      Смяната на имената беше изключителна тъпотия на комунягите - така етнос не се интегрира. Сега повече от всичко е необходима интеграция и заедност на българският народ, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност. Много глупости има изписани тука, направо ме е срам , че имам такива съграждани. Обърнете се към вярата и тя ще ви направи свободни, моята е Православното Християнство и като християни, трябва да се отнасяме братски с всички хора, с които живеем заедно без оглед на религия. Нека бъдем по човечни, да бъдем хора, Господ ни е създал по свой образ и подобие, не слугувайте на Сатаната, който сее омраза между хората. Бъдете здрави всички !
    • 12
      Гя
      Гявурската измет
      14 -24
      19:17, 7 май 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        7 -2
        19:28, 7 май 2017
        Братле, пейстнал си директно отговора на целия са пост..
    • 13
      Ба
      БАЙ ОНЗИ
      3 -1
      21:36, 7 май 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 14
      Af
      afghan
      11 -3
      00:50, 8 май 2017
      ДПС е най-голямата структура на организираната престъпност в България.
    • 15
      Ра
      Ради Делчев Байрактар
      16 -3
      03:41, 8 май 2017
      Кой е Карадайъ ? - ***** от Село Борино Девинско ...
      С какво е известно селото и Карадайъ ?
      - Дядо му е бил от башибозука на Ахмед Ага Баратунлията който "освобоздава" Батак от Терористите 1876 година
      ...
      Благодарните българя 2 пъти горят селото на Карадайъ - Първия път Капитан Петко Войвода 1878 година , Втория път 1913 година по време на Балканската война
      .....
      И на тоя явен анти-българин му се разрешава да влиза в Народното събрание ???:))
    • 16
      Ва
      Василев
      17 -6
      10:03, 8 май 2017
      А,бе хора всички сме едни,стига злоба и вражда. Една майка ни ражда,под едно небе растем и една земя ни прибира.Това е,нека живеем в мир и разбирателство.Какво има да делим - въздуха?
    • 17
      Не
      не - мюсюлманин.
      10 -2
      10:48, 8 май 2017
      Всички сме български граждани и европейци. Важното е да живеем в мир и разбирателство. Ако нямаше религии, както се пее в песента на Джон Ленан, светът щеше да е много по добър. А разни политици нямаше да използват хората за лични цели.
    • 18
      Dp
      dps izbiratel
      8 -5
      13:05, 8 май 2017
      Не е нужно да злорадствате и да всявате омраза, интегрирали сме се много повече от колкото си мислите. Грамотни сме, образовани сме и сме много по светски настроени и толерантни от псевдо патриотите(фашисти). Никъде няма да ходим, ще си живеем с традициите и промяната на 21 век.
      Това е: кратко и ясно.
      Останете си със здраве, за добри или лоши коментари.
    • 19
      Ds
      dsp neizbiratel
      9 -1
      13:49, 8 май 2017
      Като сте толкова толерантни, почетете и датата 9 март 1985 в памет на жертвите от атентата на гара Буново.
    • 20
      Re
      Redjep
      11 -4
      14:17, 8 май 2017
      Хасково нет със тази статия каква ви бе целта ?
      1 . Да покажете на хората,че някъде си в някое село почитат разни неща дето са се случвали някога
      2.Да нажежите обстановката,да позволите на крайно ограничени хора да си изливат омразата и да пишат крайно ограничени коментари,да ги четете в редакцията и да се смеете да си правите забава ?
      3.Да направите експеримент как мислят хората в хасково за хората с който са израстнали и живяли цял живот заедно ?
      Благодаря
      • Чо
        Чобанин
        1 0
        01:42, 9 май 2017
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини