От х:

Днес в x:

Земеделци скачат срещу винетките за трактори, плашат с блокада на Пътното

    Земеделски производители от хасковския регион настояват за отпадане на новата наредба, според която тракторите трябва да имат винетки за преминаването по третокласната пътна мрежа. Промяната е в сила от 16 декември, но въпреки че е в действие от 4 м., все още винетки за тракторите няма в Агенция пътна инфраструктура, твърдят земеделците. Доскоро земеделската техника беше освободена от стикери заради факта, че машините нямат работа по пътища, а на полето. Тъй като няма алтернативни маршрути, понякога се налага тракторите да пресичат републикански или други трасета, за да достигнат до нивата, което пък провокира въвеждането им.

    Тенчо Тенчев, един от големите земеделски производители в региона, е категоричен, че наредбата е неясна – дали винетките ще се слагат на самия трактор или на инвентара, примерно плуг. Освен това тези винетни стикери няма да важат за някои пътища, като второкласни и първокласни, за които ще са необходими допълнителни разрешителни от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и от КАТ, което допълнително надува разходите, а освен това отнемало и доста време.

    „За тези пътища трябва да се подават заявления. Бързото им издаване на теория е 1 ден, но аз реално се сблъсках с това - отнема 4 дни“, обясни Калина Горинова от местна земеделска фирма. Тя уточни, че заявлението включва 10 преминавания в рамките на месец, при това за определен трактор с един инвентар, а един трактор може да се наложи за един ден да смени 10 инвентара, което според нея е недомислица.

    Горинова заяви, че в понеделник миналата седмица са й съставили акт за трактор, който нямал разрешително за движение по пътя.

    „Ние настояваме за цялостна отмяна на Наредбата, която чакахме две-три години. Тя е изготвена непрофесионално, некомпетентно и е нереботеща“, смята Тенчо Тенчев. Той допълни, че тя е била набързо скалъпена от разпадащия се парламент.

    Земеделците от региона настояват за пълна отмяна на новата наредба, в противен случай се заканиха с протести и да блокират колите на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Готови сме по всякакъв начин да си отстояваме правата“, категоричен е Тенчо Тенчев. Той и колегите му земеделци са на мнение, че разрешаването на движението по републиканските и общински пътища е предпоставка за произшествия, защото земеделците ще следват логиката, че щом си плащат, ще могат да се движат свободно по тях. Земеделците обясниха, че не отказват да плащат такси, но искат те да са строго регламентирани.

    Шефът на АПИ в Хасково Радостин Ламбрев обаче заяви, че винетки за трактори има налични.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Пъ
      Пълна лудница
      21 -5
      18:26, 13 апр 2017
      Държавниците ни(то пък едни държавници) вместо да се радват,че изобщо има хора които се грижат за земята и се сее жито,слънчоглед и т.н и там сложили ръка.Такси и глоби до последно докато и последната нива опустее.Може и декар нива да нямам,но знам ли че в Хасково има протест ще се включа.На мен лично ми е писнало от Здравната каса и клиничните им 3 дневни пътеки след които жив-умрял в къщи .Ако оцелееш -оцелееш.
    • 2
      Ви
      Винеткаджия
      20 -16
      18:48, 13 апр 2017
      Ко реват?
      Земеделците работят вадят много пари.Държавата им дава субсидии в големи размери.Европа и тя по еврофондове ги спонсорира
      Те станали за 100 лв панаир да правят.А другите хора Ко правим,работещите на заплата
      • Те
        Тенчо Тенчев
        16 -16
        19:08, 13 апр 2017
        Ами стани и ти земеделец и тогава ломентирай
      • Те
        Тенчо Тенчев
        16 -9
        19:17, 13 апр 2017
        Ама през зимата ни обичате много нали!!!
      • Фе
        Фермер
        3 0
        12:40, 14 апр 2017
        Нямаме проблем да пратим колкото и да струва винетката. Проблемът е че трябва да е регламентирано ясно и правилно и да не спира работата ни. Ако се случи нещо и на момента трябва да се отиде до полето, в момента трябва да чакаме 4дни за да ни разрешат. До тогава цялата реколта може да е съсипана!!!
    • 3
      Се
      Селянин
      19 -8
      19:20, 13 апр 2017
      Според Закона за Движение по Пътищата,се изисква всяко Моторно превозно средство да има номера,,Застраховка и валиден Винетен стикер. И правоспособен водач на моторното превозно средство.Да не говоря че в повечето случаи ,тези трактори са извън габаритни и не обозначени като такива.Още повече че се и изиква разрешение от АПИ и платени такси.Така че няма кво да реват тези земеделци.Ще си купуват ,ако искат да си карат по Пътищата отворени за обществено ползване..
      • Фе
        Фермер
        1 -1
        12:43, 14 апр 2017
        Ние имаме каско, гражданса, номера т.е. всичко, което изреждате! Допълнително нашите трактори имат и всички нужни обузначители - маркери, лампи. Като ги ръсите такива поне проверете! И проблема не е да не си плащаме разрешенията, проблема е във времето което отнема те да бъдат издадени, факта че един казва че има винетки, друг казва че още не са излезнали!
    • 4
      Да
      Дари
      12 -12
      19:24, 13 апр 2017
      Протестирайте пред централата на ГЕРБ,защото най-големите крадци са там.
    • 5
      На
      На баба фърчилото
      19 -4
      19:31, 13 апр 2017
      А калта която изнасяте на платното за движение ,кой да ви я чисти ? Щом ползваш нещо , плащаш !
    • 6
      Ба
      Батко
      9 -5
      23:06, 13 апр 2017
      Ва е.а в ма..та неграмотнааааа! Научете са да четете! Хората не казват, че няма да плащат, а че искат разумна и регламентирана наредба. Имаш ли идея на 1 трактор колко различен инвентар може да се прикачи. Ти ако имаш кола, която не караш ама те задължат да и купуваш винетка ши оревеш света. Зимата като чистят снега не им правите сметка на субсидиите.
      • Иц
        Ицо
        2 -2
        11:39, 14 апр 2017
        Видяхме зимака колко чистиха снега....
      • Фе
        Фермер
        1 -1
        12:50, 14 апр 2017
        Ице ще те видим теб зимата, ако всички не излезем с нашата техника. Колкото до чистенето миналата обърнете се към кметовете, защото те подготвиха и подписаха договори и казаха колко и кога и къде да се чисти. Така че ако имаш проблем със снегопочистването кажи им да преценяват правилно!
    • 7
      На
      На баба фърчилото
      6 -3
      23:46, 13 апр 2017
      Батенце , на платформи , ремъркета всякакви .... им плащам всичко ... тъй е и за тракатора . Комунизма свърши и не може да еб.ш без пари , ще плащаш !
    • 8
      Iy
      IYI
      3 -3
      09:53, 14 апр 2017
      Нали не гласувахте и циганите избраха герб, ще плащате сега !
      • Фе
        Фермер
        2 0
        12:52, 14 апр 2017
        Първо много от нас гласуваха! Второ НИКОЙ НЕ КАЗВА ЧЕ НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА!!! Даже и каквато и такса да бъде наложена няма да мрънкаме да си я платим, обикновено хората с МПС-та мрънкат!
    • 9
      Дж
      Джери
      3 -1
      14:15, 14 апр 2017
      Съгласен съм да не плащат винетки за тракторите , но като стъпят на платното с един тон кал по гумите , да се конфискува трактора. Лично аз преди 45 години катастрофирах на пътя Харманли -Хасково , защото някакъв идиот беше излязъл от черния път преди с. Поляново и тези завои които са там, бяха целите в кал , като минно поле. А тогава карахме "жигулки", които знаете колко "стабилни" бяха. Нека има СПРАВЕДЛИВОСТ, но нека има и РЕД И ЗАКОННОСТ.
    • 10
      Ф
      ф
      1 0
      23:07, 14 апр 2017
      Абе всички сте големи сладури и много сте силни тук пред екрана, ама станете и вие земеделци, вземайте и вие субсидии, обаче истински земеделци от тези които съвестно си гледат работата от сутрин до вечер на полето, от тези който осигуряват работа на минимум 10 човека, плащат им заплати, осигуровки и т.н, от тези който си плашат всички данъци изкарват си всички разрешителни и се занимават с куп още бумащина и се разправят по цял ден с администрация. Е тогава имате право да коментирате и ще разберете защо хората протестират, защото на никой не му е приятно да го правят на маймуна.
    Последни новини