От х:

Днес в x:

Бивш шеф в “Редки метали”: Уран във водата е имало винаги, най-доброто находище е в Кенана

    “Уран във водата от кладенците до Икономическия техникум е имало винаги и сме го знаели още от 70-те години”. Това заявява бившият шеф на обект “Болярово” в “Редки метали” - 83-годишният Георги Грозев. Той отдавна е пенсионер и прекарва времето си на вилата в Кенана. До 1990 година е работил като инженер-геолог, началник на местната структура на “Редки метали”, базирана в Болярово. Ръководел е проучването на урановите находища в района на Хасково.

    “Още от 70-те години, преди да направят Бирената фабрика, правиха анализ на водата и установиха наличие на уран. Тогава обаче казаха, че няма нищо страшно, защото превишението на нормата не е голямо”, разказва пенсионираният геолог. “Не знам какво е било превишението, нито пък каква е била нормата тогава”, уточнява Георги Грозев и допълва, че още тогава партията (БКП) не е желаела да се дава гласност на това.

    “Десетилетия прекарах в “Редки метали”, проучвал съм урановите находища, пия от същата тази вода от години. Вече съм на 83 и ми няма нищо”, казва той.

    “Уранът е много опасен за човека, но когато е в много големи количества. Сега гледам по телевизиите какво се приказва и се ядосвам. Нищо страшно няма. Това не е новина. Знаем го от години, знаят го и повечето хора в Хасково”.

    Находището на уран, което е било експлоатирано от “Редки метали”, се намира между Болярово и разклона за Татарево. “Началник на обекта беше Георги Кавръков, той почина. Технологията беше със сярна киселина. Рудата беше на дълбочина 250-300 метра. Наливаше се киселината и с помпи се изкарваше емулсията, която отиваше за обогатяване в Елешница и оттам в бившия Съветски съюз. Оттам се връщаше вече като гориво за АЕЦ “Козлодуй”, разказва възрастният геолог.

    Звучи парадоксално, но според него водата с уран – от кладенците на ВиК срещу Финансово-стопанската гимназия, е най-добрата вода за пиене в Хасково.

    А най-доброто находище на уран в района се намира в Кенана. “Правили сме сондажи между сегашната ул. “Георги Китов”, (старият път за Бадема) и Болярово и сме установили, че това е най-доброто находище на уран. Но не е разработвано заради близостта до града. Рудата е на дълбочина около 300 метра”, допълва геологът.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (30)

    • 1
      Те
      Тежка Вода
      95 -96
      14:28, 13 апр 2017
      Опитите да прикриете некадърността на Станислав Дечев са обречени на пълен провал.Преди 6 месеца Станчо е знаел и като областен-гербер е длъжен да информира хората и да се вземат мерки. Вие като медия вместо да изложите фактите обективно, отново прикривате истината.Околко още такива бомби има заложени, като урана,бежанския лагер и санирането? Нима **** не се къпеш,переш,чистиш и готвиш със същата тази вода. Падате много ниско лягайки на властта. Става въпрос за здравето на хората.Сега Станчо със 7 000лв. заплата на депутат ще кара само на минерална вода, поне докато му свърши мандата.
    • 2
      Ти
      ти си трол
      59 -51
      14:48, 13 апр 2017
      Ех, тези платени тролове. Тази медия е най-обективната медия в Хасково и аз за себе си съм я признал. Какво ви е виновна медията, казва ви истини които не искате да чуете или не сте удовлетворен/а, че това което се изнася не допада на вашия вкус. Виждам, че се опитват да представят различни гледни точки. Аз например също съм на мнението на човека от Редки метали. Недейте да тролите, личи ви.Аз съм напълно доволен от тях и им вярвам.
    • 3
      Ва
      Васко
      23 -43
      14:58, 13 апр 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Су
        Су-37
        36 -6
        15:52, 13 апр 2017
        Мноо филми гледаш брато. Да не почнеш да копаш случайно? Все едно хората не знаят къде е мината. Национална сигурност хаха. Талибаните ни тропат по вратите, той се закахърил за нещо казано от един дядо.
    • 4
      Ви
      Виктор
      48 -29
      15:08, 13 апр 2017
      Абе тоя Тежка вода нещо се е фиксирал в Дечев. От сутринта пише като полудял под всички статии във всички сайтове. Кво става бе човек? Влюбен ли си. Мъж ли си. Жена ли си. Аъде намери някой да те оправи и се спри. От тебе нищо не можем да плочетем. Дай мнение не ми пиши едно и също само. Наистина много тъпи парчета има. Що им пускат интернет на тях ?
    • 5
      Ре
      реалист
      61 -28
      15:11, 13 апр 2017
      Не ние виновна водата виновни са другарите комунисти - социалисти които скриха от народа през 1986 г .Чернобил цяла седмица и това сега се отразява на поколението те ядяха консерви и пиеха вода специялна а ние хрупахме марули и лапади пълни с ядрен отпадък това беше геноцид спрямо народа ни
      • Ас
        Аскувлия
        42 -16
        16:16, 13 апр 2017
        От 1945 до 1965 година що атомни бомби гърмяха ядрените сили под,на и над земяна и океаните, ти говориш за Чернобил. Или оная радиация е отишла на Марс. Във Фукушима вече колко години тече една силно радиоактивна река в океана и радиоктивността във водата е стигнала да Щатите, ама нещо не се чува много на ТВ-то.И това ли са комунистите?
    • 6
      00
      001
      42 -13
      16:13, 13 апр 2017
      Половината град пълни вода от долно ботево от клокотница под моста от вилната зона над бадема вода която не се изследва която са набедили за хубава въпреки че не им пука всъщност каква е дори съм срещал такива чешми с табели че водата е негодна за пиене ала местните твърдят обратното и че тези които я изследват не разбират.каква е вероятността че не си пълните уран и от тези чешми????аз съм на 39 живея точно там където има уран пия цял живот па нищо ми няма .човека е на 83 и е жив и здрав така че няма страшно. Бирената правела бира от тази вода ами веднъж в живота се умира дано да не е щот няма бира
    • 7
      Предлагам на всички, които твърдят, че многократното завишение на уран и алфа частици в хасковската вода да бъдат изпратени да се заселят около Чернобил, за да докажат правотата си.
    • 8
      Ши
      шинтоист
      22 -6
      16:28, 13 апр 2017
      Абе такава онакава водата пускайте я щото ние от вилна зона КЕНАНА няма с какво да си измием задниците ръцете очите за това ли хвърлихме хиляди левове да живеем тук без вода
    • 9
      Ко
      Косе Босе
      40 -6
      16:37, 13 апр 2017
      Колкото повече човек го е страх, толкова повече беди го настигат, защото страхът е един от най-големите грехове заедно със завистта и злобата. Уранът сам по себе си има много голям период на полуразпадане, ако не се обогати и не се предизвика ядрена реакция. Учете физика, уважаеми граждани! За мен по-страшното е оскъдното образование и пропагандата, която промива мозъците на хората, за което е необходимо поне да си малограмотен...
    • 10
      Фи
      Филанкишията
      38 -18
      17:00, 13 апр 2017
      Ще ме прощавате ама този дядка може единствено да си седне у кръчмата и да продължи да си пие ракийка и да осбъжда урана по махленски.

      Който се интересува от възможните последствия след консумация на вода с някаква част уран, да си свали да прочете документи от сайта на световната здравна организация и да сравни нейните показателни норми със замерванията направени в Хасково през последните години. Простите сметки показват че в даден период между 2014 и сега е имало момент, в който някъде в Хасково е течала вода с уран 33 пъти над нормата. Това е недопустимо и катастрофално. И хората който са си затворили очите трябва да бъдат съдени, но не от съда, а от народа.
    • 11
      Ре
      реалист
      38 -24
      17:13, 13 апр 2017
      Тази вода се знае от 50 год. че минава през уранов пласт още като строиха бирената фабрика в изследването на водата от градската градина се установи наличието на уран .Проблема на хасковлии е че във водата ни има много манган и загубите са 60% и е най скъпата в страната ни.Цялата тази кампания е против кмета и ГЕРБ от страна на някои мюрета -времянки
      • Ку
        куку
        20 -1
        17:53, 13 апр 2017
        Ще да е така, защото в същия доклад в Брягово манганът е 31 и 37 пъти над допустимото от две замервания там - в 3 кладенеца и 6 сондажа, желязото - 73 пъти. В Първомай имат повече от нашата алфа активност
      • Ма
        мастикаджия
        35 -2
        19:19, 13 апр 2017
        Купих си кирка и права лопата и отивам да копам уран.
        Прощавайте ако съм ви обидил ,няма да си видим скоро.Ако ви трябвам,на Кенана съм .
    • 12
      00
      001
      14 -3
      17:36, 13 апр 2017
      а знаете ли че до час спират водата в целия град и че вие дето ревете такава онакава първи ще ревнете квато да е ама да има
    • 13
      Ао
      ао
      20 -6
      17:50, 13 апр 2017
      Това означава ли , че трябва да си заравяш главата в пясъка. В случая се води пропаганда , за да се внуши на хората колко е безобидно това което става. Извършеното е престъпление. Къде върви водата отдолу си е божа работа. Станалото станало. Това обаче се знае и се мълчи. Ето това е страшното. А на Косе Босе препоръчвам да вземе да прочете малко физика и тогава да пише по форумите. При естественото разпадане на урана ( Така както си става в природата) се отделят продукти които не са безобидни. Нормите за питейна вода ненапразно са приети такива.
    • 14
      Ан
      ани
      24 -8
      18:10, 13 апр 2017
      Навремето нищо не казаха и за Чернобил, мълчаха си! После разни "другари" ни успокояваха от телевизора, че няма нищо страшно и че спокойно можем
      Uда си консумираме всичко! Защо ни се спестява информация?! Нямаме ли право като потребители да знаем какво консумираме?! За водата си плащаме и би трябвало да знаем какви са характеристиките и и дали е годна за консумация!
    • 15
      Ан
      ани
      39 -5
      18:15, 13 апр 2017
      Ако произвеждаш вафли и нещо не напишеш на етикета ,контролните органи ще те разкостят.
      Сега обаче мълчат.
    • 16
      Да
      Да
      6 -10
      18:52, 13 апр 2017
      и това са....САЩ отдавна са Съветски Американски Щ... Виж коментара
    • 17
      Зл
      Златна треска
      9 -9
      19:05, 13 апр 2017
      Урана е смесен със златен пясък .. обаче златото няма как да се изкара :))
      ... Единствения начин - кауните копат 300 метра надолу и са на златния дамар :))
    • 18
      Д-
      Д-р Андреева
      10 -14
      21:58, 13 апр 2017
      Броните и снарядите на съвременните американски та... Виж коментара
      • Jo
        John
        12 0
        12:33, 14 апр 2017
        баси тъпата докторка, като не разбираш от танкове не пиши, ти и от уран не разбираш ама плямпаш...снарядите са с обеднен уран, не броните!
    • 19
      Ре
      реалист
      23 -2
      22:00, 13 апр 2017
      Прости и тъпи кауни преди 10г един самозван мошенник ни развали празника със заметресението и сега е същата история
    • 20
      Дж
      Джери
      33 0
      14:32, 14 апр 2017
      Много може да се спори, колко е опасна и колко безопасна водата, която тече в тръбопроводната мрежа на Хасково. Завършил съм ядрена енергетика и имам някакви елементарни познания относно радиацията. Мене повече ме интересува и най вече, защо плащам най скъпата вода в българия и докога ще продължава това. Защо не направят средна цена за страната и да плащам по нея. Защо, който мине през директорския стол на вик хасково, после /или по време на самото "царуване" / вдига палат за стотици хиляди , защо , защо , защо и докога?
    • 21
      Ра
      рачо
      17 0
      20:04, 14 апр 2017
      Чета и се кефя на драскачите.Какъв уран 228 ,235 или някакъв си?Допустима концентрация - не се знае.Важна е думата "УРАН" да им се четат и слушат малоумните новини от които 10% са около истината.Аз пък не се притеснявам въобще .На 50 години съм и не съм пил вода от 8-ми клас.
    • 22
      Ив
      Иван
      10 -3
      12:05, 15 апр 2017
      Хайде сега всички хасковлии, директно в Страсбург на съд,като се почне от държавата,общината,институциите и всичко по ред,що имат касателство за тровенето с години на народа,че станах ме като сирийците с химическата бомба.
    • 23
      Пр
      Прагматик
      15 -1
      13:55, 15 апр 2017
      На дядото може и да му няма нищо, но това не означава, че и на другите хора пили от водата няма да им има... Плюс това радиацията има свойството да се натрупва в организма, така че никога не е късно да му стане нещо на въпросния възрастен господин. Не се знае и от колко време са превишени тези норми, защото замерванията се правели на 5 години. Нищо чудно да пием от години вода с завишени норми. Напоследък зачестиха и случаите на ракови заболявания в града ни, ако не сте забелязали... Та, ако винаги водата в Хасково е била такава, това не означава, че трябва да продължаваме да се тровим!
    • 24
      Еж
      Ежрика
      14 0
      22:29, 15 апр 2017
      Бах ма.. му ма то затова ли била скъпа водата плащали сме урана Ето каква била работата значи :Р
    • 25
      Ка
      катил
      13 -5
      17:32, 16 апр 2017
      Простите кауни се загрижили за радиацията във водата!Не ввиждате ли ,че отново на власт идва банкянското говедо дето ще ви разкаже играта бе кауни прости???
    Последни новини