От х:

Днес в x:

Цветница е! Носим осветени върбови клонки у дома за здраве

В неделята, седмица преди Великден, по традиция отбелязваме Цветница. Празникът е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова днес традицията повелява християните да отидат на църква с цветен букет в ръка. На празничната литургия се освещават върбови клонки, китки от здравец и донесените пролетни цветя, който после миряните отнасят в домовете си. Вярването е, че осветените върбови клони трябва да се пазят до това време на следващата година, за да са здрави всички в къщата.

С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе.

Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и е посветена на страданията на Иисус Христос.

На Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай - кумиченето.

Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче "кукла". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази гощавка завършва и празничната лазарска серия от обичаи, чрез която девойките демонстрират своя нов статус в общността, започват да се момеят и подготвят за булки.

На днешния 9-ти април именниците са най-многобройни, празнуват всички с имена на растения: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини