От х:

Днес в x:

Бизнесът в региона: подем в началото на 2008 година, срив в края

2008 година бе успешна за икономиката в региона като цяло, отчете днес на брифинг шефът на статистическото бюро в Хасково Наско Нанев. По думите му бизнесът е започнал миналата година с летящ старт – дори традиционно слабите като оборот първи месеци на годината са били успешни за повечето фирми в региона. Като цяло за 2008 година в областта са отчетени продажби за 1 милиард и 661 милиона лева.

Това прави ръст от 30 процента спрямо предишната година, отбеляза Нанев. Увеличение от 45 процента се наблюдава и при износа.

Световната криза е ударила местните предприятия през ноември миналата година, показват цифрите на статистиката. През този месец е отчетен обем на продажбите от 122 милиона лева, докато през февруари, най-слабият месец през годината, този обем е бил 160 милиона.

През декември негативната тенденция се запазва, коментира Нанев. Традиционно силният за търговията последен месец от годината се оказва слаб и като продажби, и като износ на стоки и услуги.

Любопитен момент от наблюденията на статистиците представляват запасите на предприятията. Пред 2007 година стоките в складовете на фирмите са били за 2 милиона и 300 хиляди лева, докато през 2008-а те вече са за 23 милиона. Това показва застой в реализацията на продукцията и стагнация на пазара, защото стоките залежават в складовете на производители и търговци, коментира Наско Нанев.

Анкетите, които статистиците правят с представители на бизнеса, показват определен песимизъм в началото на 2009 година. Повечето шефове на фирми се опасяват от влошаване на бизнесклимата, затруднения при разплащанията, увеличаване на вътрешнофирмената задлъжнялост, намаляване на поръчките.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини