От х:

Днес в x:

-1 °C

Гимназистите от ПГССТ „Н.Й.Вапцаров“ отпразнуваха 14 февруари с почит към земята

Изображение 1 от 6

  14 февруари според народната българска традиция отбелязаха възпитаниците на Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт „Н.Й.Вапцаров“ в Хасково. Тийнейджърите не раздаваха днес валентинки, оставиха привнесения в ежедневието ни през последните години католически празник на Св. Валентин и на влюбените за по-късно. Вместо това малко след удара на последния училищен звънец облякоха народни носии и с мед и питка излязоха в двора, за да отдадат почит към земята, към труда, с надежда за плодородие. В двора на бившата Гимназия по автотранспорт от години гледат лозичка. След сливането на училището с това по селскостопанство, специалностите в професианланата гимназия са свързани вече не само с автосектора, но и с дисциплини, развиващи познанията и уменията в селскостапанските науки. Така тази година лозичката в двора на училището се възприе и като символ на обединението.

  Здраве да има, берекет да е! Това пожела избраният за Цар на лозята деветокласник Мерт Асенов. След зарязването на лозницата той обеща да се грижи за нея, да я поддържа, а когато дойде време да сподели със съучениците плода й.

  От ръководството на гимназията са решили днешният ден да мине в духа на народните български традиции, защото се убедени, че корените на народа трябва да са дълбоко в земята.

  „Важно е в днешно време младите хора да познават традициите, защото това ни съхранява за бъдещето, връща ни към корените. Днес технологиите по съвсем друг начин развиват децата ни и ако ги оставим само в увлеченията им, те биха се превърнали в машинки, биха изгубили връзката с корените, биха изгубили емоционалността си, толкова характерна за българина. Труда, родовата памет, традициите - това доближава младите до земята, там където са корените на народа ни“, казва директорът на Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт Донка Станчева.

  В училището се надяват съвсем скоро около мястото, където се намира лозата, да успеят да направят градина с цветя, плодни дръвчета, в която учениците от специалностите, свързани със селското стопанство в гимназията, да могат да прилагат наученото в часовете и да експериментират на терен само на една ръка разстояние от класните стаи.

  Още повече, че повечето от гимназистите в тези специалности са от семейства, които имат ферми, фамилии, свързани със земята. Много от тях, макар все още в тийнеджърска възраст, вече знаят каква е цената на къртовския труд на полето. Научили са се да обичат земята. Затова техният празник днес е Трифон Зарезан. Така, както повелява традицията.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини