От х:

Днес в x:

В Добрич почетоха Трифон Зарезан като национален празник

    С пищно тържество като национален празник отбелязаха днешния Трифон Зарезан в димитровградското село Добрич. Празникът започна с лек конфуз, след като свещеникът отец Атанас счупи огромния ключ за храма и парче от него остана в ключалката. Така присъстващите останаха почти четвърт час в двора на храма, докато търсят жената, която се грижи за църквата, за да отключи задната врата. След като се появи тя обаче се оказа, че ключът за задната врата на църквата е … вътре в храма.

    Това обаче не помрачи празничното настроение на присъстващите. Водосветът бе отслужен в двора на кмета на селото Марин Маринов, където има добре обгрижвани асми. След службата лозите бяха ритуално зарязани от шефката на Общинския съвет в Димитровград Гергана Кръстева, общински съветници. Кметът Марин Маринов също отряза няколко лозови пръчки, забучи ги в земята и ги поля с вино от бъклицата, както повелява традицията. Със свои изпълнения на народни песни се представиха и възрастните жени от групата за фолклор към читалище "Пробуда" в Добрич.

    После тържеството продължи в заведението на кмета, с жива музика и богата трапеза. Проведе се и и надпревара за най-добро домашно вино, в което участваха 8 претенденти.

    “Аз не участвам. Където участвам, обикновено вземам първото място. Миналата година тук също грабнах приза. Затова реших тази година да съм пас”, скромно обясни кметът на Добрич Марин Маринов. Така за най-добър винар бе избран Митко Атанасов от Добрич, който грабна за награда пръскачка за лозето. Втори в класирането бе Димитър Димитров от Сталево, трети – Йордан Ангелов от Добрич.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ня
      някой
      4 -2
      17:35, 14 фев 2018
      не ги ще Господ у храма :D
    • 2
      Ня
      някой
      2 -2
      17:37, 14 фев 2018
      сигурно,щото кръщава винцето с вода, та го продава в кръчмето
    • 3
      Ер
      еро
      2 0
      17:57, 14 фев 2018
      На кмета нали бяха взели кетапа наскоро по харманли понеже бе леко пийнал. Дали вече му я върнаха?
    Последни новини