От х:

Днес в x:

Близки на загиналите: Адът беше в Бисер преди 5 г.

    “Не искам и не мога да забравя нищо от бедствието през 2012 година. На 6 февруари адът беше тука. В леда и водата изчезнаха човешки животи. Загубих брат и сестра. Болката винаги ще е с нас”.

    Това каза Христо Николов от харманлийското село Бисер, където днес имаше панихида за загиналите в потопа.

    На събитието присъстваше и кметът на община Харманли Мария Киркова, която също хвърли цвете в реката. Шест венеца полетяха от моста към мътната вода в памет на жертвите.

    След петгодишно разследване и прехвърляне от една в друга прокуратура, досъдебното производство беше спряно. Формалната причина е, че трима от свидетелите са в чужбина и не могат да бъдат открити. Според бисерчани обаче българското правосъдие не иска да открие виновниците за бедствието, при което загубиха живота си общо 11 души. Някои от пострадалите при наводнението, което разруши къщите им, все още са без подслон. Хората са загубили вяра и са решили да заведат колективен иск. Наели са известния столичен адвокат Марин Марковски.

    След бедствието на 6 февруари 2012 година започна дълъг и ожесточен спор между общината в Харманли и военното министерство чия собственост е язовирът, чиято стена се скъса и заля селото.

    Днес, пет години по-късно, обвинени все още няма.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини