От х:

Днес в x:

29 °C

30 еколози преброиха 6600 водолюбиви птици в региона

Над 6 600 водолюбиви птици бяха преброени във водоемите от региона през двата почивни дни от участниците в 33-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици, съобщиха от РИОСВ Хасково. Резултатите от тазгодишното проследяване на числеността на птиците, които по време на зимните си предвижвания остават у нас, за Хасковска и Кърджалийска области са много близки до миналогодишните. Преброените през тази година над 6 600 екземпляра се отнасят към 68 вида водолюбиви птици. През зимата на 2008 година са регистрирани птици от 56 вида, които зимуват или се срещат постоянно в наблюдаваните влажни зони.

И в това преброяване най-многочислени се оказаха зимуващите във водоемите зеленоглави патици. Преброени бяха 2 169 екземпляра от вида, от тях 1 278 зеленоглави патици са видени на язовир „Тракиец". Следващи по численост са големите корморани. 1 181 екземпляра от вида са преброени от доброволци и експерти, участвали в инициативата. Това са птици видени в по-големи или малки язовири и по поречието на река Марица. Само на нощувката на вида до град Харманли са изброени 533 големи корморана. От застрашения от изчезване в световен мащаб малък корморан са преброени едва 46 птици.

За първи път от няколко години насам са наблюдавани много къдроглави пеликани. 215 екземпляра от застрашеният от изчезване у нас вид са видели експертите в големите и топли водоеми. Къдроглавият пеликан в страната ни гнезди само в поддържан резерват „Сребърна". По време на зимната миграция се среща на малки ята в разнообразни влажни зони и морски крайбрежия.

Други видове водолюбиви птици, наблюдавани през дните на среднозимното преброяване са зимно бърне – над 600 екземпляра, 93 големи белочели гъски и други. Във влажните зони и по поречието на река Марица в неделя са преброени 69 големи бели чапли, 65 сиви чапли и 44 неми лебеда. Всички те са видове защитени от закона за биологичното разнообразие.

На язовир „Розов кладенец" бе наблюдаван включеният в Червената книга на България в категорията на застрашените от изчезване у нас видове – бял ангъч и няколко клопача – вид патица, отличаваща се с широкия си лопатовиден клюн.

Общо 30 души се включиха в мониторинга на водолюбивите птици през двата почивни дни в Хасковска и Кърджалийска области. Това бяха екипи с участието на експерти от регионалната екоинспекция, както и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и „Зелени Балкани".

Благоприятните метеорологични условия в събота и неделя също изиграха ключова роля за успешното протичане на 33-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Липсата на мъгла, слънчевото и топло за сезона време бяха предпоставка да се видят много повече птици. В сравнение с миналата година замръзналите водоеми в региона бяха много по-малко.

Не са констатирани нарушения във влажните зони по лова или режима на защита на защитените територии. Не са наблюдавани и посегателства върху защитени видове птици в рамките на двудневния мониторинг, но доброволци и експерти отчитат засилено присъствие на ловци покрай влажните зони.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини