От х:

Днес в x:

Ученик от ПМГ Хасково спаси кръста от Олу дере край Харманли

    „Всички да сме здрави. Сполука за всички, които са на празника край реката днес!“. С тези думи 17-годишният Атанас Димулски поздрави съгражданите си, след като извади кръста от ледените води на река Олу дере край Харманли. Тийнеджърът извади кръста пред очите на майка си -заместник-кметицата на Харманли Валентина Димулска.

    12-класникът от Математическата гимназия в Хасково влиза в ледената вода на Йордановден за втори път и като част от леденото хоро, което тази година е чeтвърто поред в Харманли.

    Младокът кръстоспасител е спортист, от години се занимава с кикбокс и успя да изпревари останалите 15 души, които се хвърлиха за разпятието, като преплува почти до отсрещния бряг най-бързо.

    Под аплодисментите на стотици харманлийци, дошли да дадат кураж на момчетата в ледените води, Велик богоявленски водосвет отслужиха архиерейският наместник отец Живко и отец Георги.

    Сред 16-те мъже в народни носии, които нагазиха във водата, нямаше Йордан, но имаше няколко Ивановци, които ще празнуват имен ден на 7-ми януари.

    Един от тях е Иван Стоянов. Тази година той стана за първи път част от леденото хоро край Харманли. Без грам колебание здравенякът се потопи в реката, като така поздрави майка си Йорданка, който пък е именичка днес. „Влизам за здраве за мен, моето семейство, близките ми и най-вече като подарък за майка ми Йорданка“, сподели Иван, докато отпиваше последните глътки от червеното вино за сгряване, преди да се хване на хорото. За разлика от него, съгражданинът му Димитър Павлов е част от леденото хоро от самото му провеждане в Харманли. „Идвам край реката всяка година от четири насам, за да участвам в хорото, защото е важно да пазим и предаваме българските традиции“. Това е личният мотив за Димитър. Досега, споделя той, не е имало болни сред участниците, потопили се в ледената вода.

    Преди хорото да влезе във водата, духът на мъжете повдигна с хубава народна мелодия 9-годишното гайдарче Христо Генев. Момченцето посвети изпълнението на своя калеко Йордан, който го доведе на брега на Олу дере.

    А докато хорото се завърти няколко пъти в реката, момчетата бяха аплодирани от всички, дошли да станат част от ритуала. Сред тях беше и заместник-областният управител Валентин Ангелов, който с широка усмивка направи няколко снимки с телефона си на мокрите до костите смелчаци.

    След изваждането на кръста и докато се сгреят край огъня момчетата, много хора дойдоха да целунат разпятието и ръката на неговия спасител Атанас.

    И тази година леденото хоро е посветено на благородна кауза. Парите, които са събрани ще бъдат дадени за лечението на болен човек от общината.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ум
      УМ БЕЛИЯ ДЕЛФИН
      4 -11
      15:09, 6 яну 2017
      Ама точно там дето са се хвърлили за кръста се изл... Виж коментара
    • 2
      СВ
      С ВЪЗХИТА
      16 -4
      15:24, 6 яну 2017
      Да, бе..В тоя лед направо микроб до микроб. Къде ви идват в тиквите тия глупости?! А и водата на Йордановден пази сама от болести.

      Важно е, че днес толкова мъже в ледените хорА, наистина се показаха като българи и пазители на българската традиция!
      • Ви
        ВиК майстор
        9 -6
        16:02, 6 яну 2017
        прав е човека с първия коментар-точно там изтичат обратните води на бежанския лагер и на 3 блока!
    • 3
      Ми
      Михайлова
      21 -1
      15:46, 6 яну 2017
      Да е жив и здрав младежа !!!
    • 4
      Sc
      Scarface
      3 0
      23:02, 6 яну 2017
      Стига де!Това вярно ли е?Сина на заместник кметицата да извади кръста плуващ
      сред фекалиите и мръсотиите на бежанците.Здраво!Убийственно!Просто трепач!
    • 5
      Ди
      диджей грасхопърс
      1 0
      18:19, 8 яну 2017
      Че тия дето организират мероприятието интересували ги какви води текът и какви са последствията Важно е мероприятието да се ОТЧЕТЕ и ОВНИТЕнаоколо ДА БЛЕЯТ от КЕФ
    Последни новини