От х:

Днес в x:

Кръщават повече бебета с имената на ханове и царе през 2016 г., Георги отстъпи на Александър

Александър и Виктория. Това са били най-предпочитаните имена за новородени момченца и момиченца през 2016 година. Данните изнесе в интересна справка по темата НСИ в традиционния си коментар в началото на новата година.

А според тях при новородените през 2016 г. продължава тенденцията момичешките имена да са по-разнообразни от тези при момченцата.

Имената в „розово“ са 3 033, а в „синьо“ -2 518. В това многообразие често се срещат и куриозни, но в настоящото изследване статистиката проследява най-често харесваните.

Според данните от началото на 21-ви век все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят,като Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София. До 2015 г. името Георги е начело в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. обаче то отстъпва първото място на Александър. Виктория продължава да води първенството.

При избора на име някои родители са повлияни от известни личности и герои от филми - напр. Крисия е избрано за 222 новородени момичета през 2015 г. и за 169 през 2016 година. Интересна е справката за децата с двойно име, като тя показва, че броят им е намалял двойно за последните 10 години, но все пак сред тях най-популярните са Кристиан-Александър и Анна-Мария..

Сред 10-те най-разпространени имена за новородените момчета, вече липсват традиционните български Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Атанас.

Увеличава се обаче броят на новородените с имена на ханове и царе от времето на Първата и Втората българска държава, като например Аспарух, Тервел, Симеон, Самуил, Калоян.

Любопитно е, че името Дария през 2007 г. е било на 47-мо място по популярност, докато през последните три години е в топ 10 имена на момичетата.

Изнесените данни от НСИ проследяват и през миналата година имената, които са най-разпространение при мъжете и жените у нас.

Личните имена на мъжете са близо 31 хил., а на жените - малко над 39 хиляди. Макар броят им да намалява в сравнение с предходната година, най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги - 166 хил., Иван - 158 хил. и Димитър - 123 хиляди. Най- често срещаното име сред жените продължава да е Мария - 116 хиляди са Мариите в България.

Георги е най-популярното мъжко име в 15 области на страната, включително и в Хасково. Мария е най-предпочитаното женско име в 19 области на страната, в това число отново влиза и Хасково.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    това е един вид орисване
    6 -1
    14:56, 5 яну 2017
    Хората преценят че живота е труден и един вид орисват децата да са силни за да се справят. Аз отдавам на това избора на имена като Виктория и Александър.Това са имена на победители.
Последни новини