От х:

Днес в x:

Удължават ваканцията заради грипа в цялата област, епидемия и в Димитровград

    Коледната ваканция да се удължи до края на седмицата заради грипа в цялата област. Това е прeпоръката на РЗИ Хасково към Регионалното управление на образованието, съобщи д-р Снежана Иванова на извънреден брифинг днес, на който присъства и директорът д-р Соня Димитрова.

    От своя страна от РУО ще публикуват препоръката на сайта си, а кметовете на общините и директорите на училища могат да издадат заповеди за удължаване на ваканцията, обясни временно-изпълняващият длъжността началник Румяна Делчева. Такава заповед за удължаване на почивните дни за ученици вече е издадена за община Ивайловград още на 29 декември.

    Ваканцията обаче не важи за детските градини. В забавачките посещаемостта остава ниска и в някои от тях са сформирани сборни групи.

    Заради високия брой заболели, над 300 на 10 000 души, от здравната инспекция още на 29 декември обявиха грипна епидемия до 4 януари в градовете Хасково и Харманли. В този период бяха въведени и противоепидемични мерки – ограничаване на имунизации и реимунизации, детска и женска консултация, също така свижданията и плановите операции. Тези мерки ще останат в сила поне до утре, когато комисия от РЗИ отново ще заседава, за да направи анализ на данните от тази седмица и да прецени дали е необходимо удължаване срока на тези мерки.

    До края на миналата седмица (26 декември – 1 януари) заболеваемостта в областта е висока – 360 на всеки 10 000 души. През същия период са се увеличили и заболелите в Димитровград, където през миналата седмица са регистрирани 689 нови случая на хора с остри респираторни заболявания. Заради високия брой болни от утре до 10 януари в бригадирския град също се обявява грипна епидемия и се въвеждат същите ограничителни мерки.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      К.
      К.к.
      3 -1
      14:02, 3 яну 2017
      на 9 ли сме на училище?
      • 11
        111
        9 -1
        14:59, 3 яну 2017
        РЗИ прави препоръка към МОН Хасково за ваканция ,а МОН Хасково ВСЕ ОЩЕ нищо не е решил!!
        Голяма новина – все още нищо се не знае!!
    • 2
      Зе
      Зеления Трактор
      3 0
      14:04, 3 яну 2017
      Да
    • 3
      Уч
      ученичка
      3 -3
      14:10, 3 яну 2017
      За цялата област, значи и в Любимец сме на 9-ти на даскало???
    • 4
      Ko
      koki
      5 -3
      14:41, 3 яну 2017
      Това е само препоръка.Все още не се знае със сигурност.
      • Не
        Незапознат
        3 -1
        15:30, 3 яну 2017
        Препоръка но от РЗИ към РУО. А не някаква си Подкрепа.Така че шнсът е повече от голям да се започнат уч.занятия на 9.01.
    • 5
      Ам
      Аман от велики и надути
      16 0
      15:19, 3 яну 2017
      Някой се прави на голяма работа и създава проблем на всички ученици, родители и учители. Каквото и да решават да го решават изведнъж, не да умуват две седмици. Днес какви по-големи данни и от къде ще получат? Тъпотия и надувки! Децата са си в къщи, там си боледуват, кой ходил на лекар и кой не и ще тръгнат по лекари и опашки за бележки. Тогава наистина ще има повече болни, на кого от ВЕЛИКИТЕ му пука?
    • 6
      11
      11
      15 0
      16:07, 3 яну 2017
      Кажете конкретно , точно и ясно ,удължава ли се ваканцията или не!! Цял ден глупости!!!
    • 7
      Ро
      родител
      15 0
      16:34, 3 яну 2017
      Хасково нет, моля излезте с новина, когато сте наясно ще се удължи ли или няма да се удължи ваканцията на учениците, не кой какво препоръчал, ама видите ли не се знае още нищо. Все пак някои деца са по села и родителите трябва да си направят сметка ще ги вземат ли или не от там, не може в последния момент да се решават нещата. РИО, и кметовете, какво правят още, че не оповестяват решението!?
    Последни новини