От х:

Днес в x:

Наблюдаваме първия за годината метеоритен дъжд

Хасково и Димитровград са с шанс за добър изглед към първия за годината дъжд от падащи звезди, заради прогнозата за ясно време тази нощ.

Първият  за 2017 -та ярък метеорен дъжд ще е с пик на 3 срещу 4 януари ще е кулминацията на „Квадрантидите”.

Произходът на метеорния поток е астероидът „2003 ЕН1”. Космическият обект е с диаметър около 3 км и обикаля около Слънцето за период от 5 години и половина.

Според прогнозите на астрономите, се очаква на всеки час по около 120 падащи звезди. Пикът на „Квадрантидите” е кратък, тъй като слоят космически прашинки, през който преминава планетата Земя, е твърде тънък.

По-добри възможности за наблюдение на звездопада ще има от Северното полукълбо, отбелязват астрономите.

Все пак обаче романтиците, настроени за желания и вярващи, че при всяка видяна падаща звезда, се сбъдва по едно, ще могат да виждат звездният дъжд и от Хасково и Димитровград. За да имат обаче добър шанс за това, едно от условията е да са извън града, защото в населените места изкуственото нощно осветление пречи, съветва директорът на Планетариума в Димитровград Димитър Кокотанеков. Според него, фактът, че времето ще е ясно, а и луната тази вечер е „млада“ и ще залезе за час -два, дава добра прогноза и за наблюдението. Най-важното обаче за тези, които са се навили да ловят миговете с падащи звезди, е да се въоръжат с търпение.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини