От х:

Днес в x:

Съмнения за фалшифицирани в общината документи за затвора

Съмнения, че някои от представените от предишната общинска администрация в Хасково документи по делото срещу екскмета Георги Иванов са фалшифицирани, възникнаха на вчерашното първо заседание от процеса.

На него бяха разпитани над 20 свидетели, част от тях служители на предишната администрация.

Докладна записка за лошото състояние на сградата на бившия затвор без дата, подписана от бившата шефка на общинските имоти Нуршен Малкоч бе сред подозрителните документи. Самата Малкоч не успя да обясни защо документът е без дата, нито без входящи и изходящи номера. Пред магистратите тя твърдеше, че никога не е виждала документ за статута за сградата като паметник на културата.

Другият свидетел от администрацията – Ивомир Орлов пък почти припадна в залата и заседанието бе прекъснато за няколко минути, за да изпие чаша вода и да се съвземе. След това му предложиха стол и той продължи с показанията си седнал.

Заповедта на бившия кмет Георги Иванов за разрушаването на сградата е била издадена на основание на протокол от октомври 2014-а, в който се описва западналото състояние на затвора. През март 2015 –а обаче е имало нов оглед и нов протокол, в който това състояние вече се описва като трагично и опасно. Припомняме, че на 8 март 2015-а имаше обилен снеговалеж и преспи над метър в Хасково.

И двете проверки на имота са били направени след устна заповед от бившия кмет, обясни Орлов. Той обаче не успя да даде обяснение защо в заповедта за събаряне се цитира първият протокол, от октомври 2014-а, а не този от март 2015-а, в който сградата е описана като полусъборена и опасна.  

Прокуратурата очевидно смята, че протоколът от март 2015-а е фалшифициран, защото се опитваше с конкретни въпроси да обърка Орлов, за да признае, че не ходил на оглед на въпросната дата. А обяснението защо в заповедта за събаряне не присъства протокола от март 2015-а е просто – защото копие от тази заповед вече е била в ръцете на полицията дни след избухването на скандала в края на юли 2015-а, смятат от разследването.

Показания даде и общинският съветник Димитър Шалапатов. Той пък в прав текст заяви, че един от документите в преписката за затвора е фалшив. Още преди сесията в края на юли миналата година той ги разгледал и сред тях видял протокол, подписан от Ивомир Орлов, че теренът е вече разчистен и може да бъде обявен за продажба. Датата на документа била 12 юни 2015.    

Това няма как да е вярно, защото договорът с фирмата, наета да събори сградата, е от 21 юни, десет дни след това. Което означава, че работата по събарянето е започнала сред 21 юни. За мен този документ е с невярно съдържание, заяви Шалапатов.

Сред свидетелите на процеса вчера бе и авторът на този текст. Haskovo.net припомня, че скандалът с разрушаването на паметника на културата избухна след наша публикация от 24 юли 2015-а със заглавие Скандално: багери събориха паметник на културата – затвора в Хасково.

Бившият кмет се държеше като истински ветеран в съдебните зали и сам задаваше въпроси на свидетелите. Въпросът към автора на този текст бе: Колко сте висок?.

Имотът на ул. Дунав има ограда 2.5 метра. Въпросът е как са видели и снимали разрушената сграда, обясни странния си въпрос ексградоначалникът.

Съдът отправи същия въпрос, а отговорът е много прост. Заобиколихме високата ограда на ул. Дунав и снимахме иззад далеч по-ниското ограждение откъм ул. Стара планина. Тя се намира зад читалището и представлява метални пана, скрепени с желязна конструкция. Между паната има достатъчно място да се провре обектив. С леко вдигната ръка може спокойно да се снима и над оградата. Прословутата снимка с багера сред руините на бившия затвор е правена точно оттам.

За пълнота на изложението – другата снимка, панорамна, правена отвисоко, е от последния етаж на блока на ул. Дунав срещу затвора. Авторът на този текст признава, че наистина не е чак толкова висок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Ха
    хаха
    74 -13
    09:19, 17 дек 2016
    Голям майтап - щял да припадне Ивомир Орлов! Как няма да припадне като му е станало ясно че бившия кмет ще иска него да изкара виновен! Цирк! Разбирасе че фалшифицираха документи в общината преди. Бяха специалисти в това.Кво го гледат този крадец бившия кмет, една година вече мина, до сега отдавна трябваше да са го осъдили. Най вече заради неплатени данъци трябваше да са го осъдили! Този хотел в центъра на града с какви пари е построен и като как се сдоби с този имот? Не ви ли боцка и това дето горя на пътя Хасково- Димитровград?Ами къщата му, по скоро палата му? Правосъдието трябва и други обвинения да му повдигне, толкова години краде!
  • 2
    Ха
    ХАСКОВЛИЯ
    68 -8
    10:14, 17 дек 2016
    Ивомир Орлов -припаднал --А като взимаше рушветите му нямаше нищо -Брей да се чудеш !!
  • 3
    Ko
    kobra
    32 -56
    11:18, 17 дек 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Кв
      кво искаш
      29 -10
      13:20, 17 дек 2016
      искаш осввн трито пъти дето прави центъра стария кмет още веднъж да го ремонтира, така ли?
    • Ja
      Jack Bauer
      12 -4
      20:47, 17 дек 2016
      Както ти му целуваш **** ли?
  • 4
    Bo
    bobi
    39 -23
    12:01, 17 дек 2016
    Докато не правиш не можеш да крадеш,затова е правил стария кмет.Сегашния как да направи ,искате много бързо да се случват нещата ,няма как да стане.Толкоз години има негативно отношение към Хасково ,но падането Иванов се осети свободата на Хасково.
  • 5
    До
    Доктор "Ох, боли!"
    47 -5
    12:02, 17 дек 2016
    Ивомир Орлов припадал. Ха ха ха ха хаааааа
  • 6
    Ор
    орлов
    48 -43
    12:15, 17 дек 2016
    Иванов че крадеше,крадеше,но трудно ще стигне Малкото мавърче.То само от далаверата от Белене получи комисионна т.е.рушвет от половин милион евро.А кражбите от общината....?Така,че гербаджиите да не плачат на чужд гроб,а да видят техния местен първенец.
  • 7
    Ив
    Ивомир ГУГУТКОВ
    26 -8
    13:58, 17 дек 2016
    Момчета само си чешите езиците и се кесите напразно като че ли не живеете27 гв татковината Всичко ще си отиде на мястото както и другите така и ГОШКО ще го оправдаят
  • 8
    Ха
    Хасковлийка
    27 -13
    14:39, 17 дек 2016
    Ако буренясалата съборетина Хасковски затвор е паметник на културата,питам какво са съборените тютюневи складове в Хасково?ВПловдив започна процес,но в Хасково едва ли ще се случи това,защото не са съборени от бившия кмет!
    • Ko
      kovo
      8 -2
      10:32, 19 дек 2016
      Госпожа, разсъждавате точно както навремето разсъждаваха власт имеещите, когато ни "очуждаваха" къщите и на тяхно место строяха блокове, за да настанят "работническата класа". Разбира се техните имоти не се очуждаваха. Никой няма право да взема решение за чужда собственост. Кой кавото е дробил, да си го сърба и крайно време да се започне плащане на сметката!
  • 9
    Ма
    мастикаджия
    12 -8
    16:13, 17 дек 2016
    Към автора на текста - А ти колко си висок?
  • 10
    Ба
    БАЙ ОНЗИ
    4 -8
    16:15, 17 дек 2016
    Вероятно колкото баба ти Виж коментара
  • 11
    Ал
    ал капоне
    27 -5
    21:54, 17 дек 2016
    ивомирчо припадал, а като правеха с неговата подчинена гоголова предписания да си боядисват хората фасадите що не припадаха-тепърва ще припада и вместо да е свидетел ще става подсъдим, скоро ще им се разкрият всички далавери! да караш пенсионери да си боядисват блока щото имал фасада към улицата и хоп кой да го ремонтира? строителна фирма на един ********* от болярово, чиято жена "случайно" работи в общината, айде моля ви се-аман от схеми и далавери-сега ще останете и без работа и ще ви осъдят!
  • 12
    Па
    Паркинсон
    21 -1
    10:29, 18 дек 2016
    Всички от кликата му ще вземат един по един да припадат
Последни новини