От х:

Днес в x:

Пак отложиха делото на Георги Иванов за затвора

    Делото срещу бившият кмет на Хасково Георги Иванов за разрушаването на затвора беше отложено за пореден път днес. Това стана заради непълни или липсващи справки от три институции – общината, службата по геодезия, картография и кадастър, както и от Националния институт за недвижимо културно наследство. Председателят на съдебния състав Миглена Тянкова разпореди институциите да предоставят пълни справки и да отговорят в пълнота по поставените въпроси, като голяма част от тях са свързани със статута на сградата. Ако и следващия път не се изпълнят възложените задачи, съдия Тянкова се закани с глоби за виновните лица.

    По време на заседанието днес показания даде главният специалист по актуване и надзор в община Хасково Донка Войникова, която съставила два акта за прехвърляне на собствеността на затвора – от частна държавна в частна общинска през 2011 г. В първия документ на базата на договор за безвъзмездно прехвърляне било посочено, че това е затвор, а във втория пишело, че е сграда и поземлен имот. Войникова обаче уточни, че в тези актове не е задължително да се посочва предназначението на сградата.

    Малко по-късно беше прочетено заключението на техническата експертиза на вещото лице Татяна Мирчева. На поставените въпроси строителният инженер беше описала историята на сградата от нейното построяване през 1892 г. до разрушаването й през май 2015 г. На база на свидетелски показания, документи и други не е било необходимо премахването на сградата, за което липсвало разрешение от Министерството на културата и решение на Общински съвет, каквито се изискват по Закона за опазване на културното наследство. Сред доказателствата било и видео от 2010-2011 г. от Регионалния исторически музей, от което ставало ясно, че сградата е в добро състояние.

    Подсъдимият Иванов и двамата му адвокати Константин Симеонов и Димитър Георгиев настояха да се установи кога точно е заснето видеото и заявиха, че в общината имало сравнително по-нови снимки, малко преди събарянето, които показвали актуално към онзи момент състояние на сградата. Те ще бъдат изискани за следващото заседание на 18 май.

    Ексградоначалникът е изправен пред съда по обвинение, че в качеството си на длъжностно лице е дал разрешение за разрушаване на бившият затвор, обявена за паметник на културата с историческо значение.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ка
      Каменов
      23 -41
      19:04, 6 апр 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Зи
        Зигмунд Фройд
        21 -14
        20:05, 6 апр 2017
        Ако е ирония,Ок....но ако говориш сериозно ,бягай веднага при чичо доктор !!!!
      • Ja
        Jack Bauer
        7 -7
        21:27, 6 апр 2017
        каменов - леле, колко си смотан.
    • 2
      Зи
      Зигмунд Фройд
      15 -15
      20:18, 6 апр 2017
      По- важно е,защо не се отразява ужасяващият факт,че президентът Радев се опитва да забрани на всички Българи в чужбина да могат да гласуват. Ужас,срам и позор. А съвсем скоро президентът обещаваше: "Ще бъда президент на всички българи"...!!
      • No
        Nostradamus
        9 -7
        22:43, 6 апр 2017
        Ти, д-р Фройд, ходи ли до урната да си пуснеш гласа? Аз щото ходих. И се гордея с президента Радев. Не може хора, емигрирали преди 30 г. от България да гласуват и да ни редят парламент и президент и вице. Като толкова са се загрижили за България да се върнат тука да живеят и тука да гласуват. Бог да пази България!
    • 3
      Д-
      Д-р Андреева
      16 -6
      20:56, 6 апр 2017
      Какво го размотават , ако имахме истинско правораздаване до сега трябваше да търка пейките на сливенския пандиз!
      • No
        Nostradamus
        5 0
        22:44, 6 апр 2017
        Сливенския затвор е женски, може и сте имали предвид Старозагорския!
    • 4
      Га
      Галя
      12 -6
      21:30, 6 апр 2017
      Охх, Иванов, Иванов... вашите прикррити и не толкова орикрите далавери, бяха ясни за настова, но все някак се изплъзвахте от лапите на закона. Дано сега вече не успеете.
    • 5
      Ат
      Атеш
      11 -1
      21:48, 6 апр 2017
      В Българя , който краде и безсрамно
      Закон не го лови -Само той да беше !!!!
    • 6
      Ба
      БАЙ ОНЗИ
      11 -1
      22:27, 6 апр 2017
      Ако на мястото му беше обикновен човек, до сега да сме забравили че е осъден
    • 7
      Го
      гост
      2 0
      00:46, 7 апр 2017
      Ако махнете от заглавието "делото на" ще се получи по-добре
    • 8
      Бо
      Борьо Архондев
      8 -2
      00:53, 7 апр 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини