От х:

Днес в x:

Антониу Гутериш положи клетва като генерален секретар на ООН

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш положи в понеделник клетва като следващия генерален секретар на ООН, ставайки деветия лидер на най-авторитетната световна организация, предадоха световните агенции. Той официално ще поеме поста от 1 януари 2017 г. за петгодишен мандат от сегашния генерален секретар Бан Ки-мун който бе начело на ООН през последните 10 години. 

Гутериш се ангажира да изпълнява функциите си, “имайки предвид само интересите на Обединените нации” и без да приема указания “от което и да е правителство или от друг властови орган”. 

“За мен е висока чест да получа доверието, което страните членки ми гласуваха”, каза той след церемонията. Гутериш отбеляза, че поема ключовия пост в момент, когато народите в света губят доверие в лидерите и институциите, включително и в ООН.

“Време е да преизградим отношенията между народите и лидерите - национални и международни, време е лидерите да се вслушват и да показват, че се грижат за собствените си народи и за глобалната стабилност и солидарност, от които всички ние зависим”, каза новият шеф на световната организация.

"Време е и ООН да направи същото - да признае недостатъците си и да реформира начина, по който функционира”, подчерта той.

Гутериш очерта три стратегически насоки, в които най-вече са необходими промени: укрепването и поддържането на мира, постигането на устойчиво развитие и вътрешни реформи в ООН.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини