От х:

Днес в x:

ООН предупреди за масови зверства срещу цивилни в Алепо

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун изрази тревога по повод "съобщенията за зверства срещу голям брой цивилни" в Алепо, предаде Би Би Си.

Той призова всички страни, особено сирийското правителство и съюзниците му, да пазят цивилните граждани.

Съветникът по хуманитарните въпроси в ООН Ян Егеланд по-рано каза, че Сирия и Русия отговорни за всички зверства, извършени от проправителствените сили.

В изявление говорителят на Бан Ки-Мун заяви, че "генералният секретар е разтревожен заради съобщенията за зверства срещу голям брой цивилни, включително жени и деца, извършени през последните часове в Алепо".

"Като подчертава, че ООН не е в състояние да потвърди от независими източници тези съобщения, генералният секретар предава загрижеността си на съответните страни."

Той е инструктирал специалния си пратеник за Сирия какви действия да предприеме.

Около 50 000 души са хванати в капан в града и са изложени на бомбардировките, предупреждава американски официален представител, запознат с усилията по осигуряването на сигурността на хората, когото Би Би Си цитира. В същото време, руснаците отхвърлят идеята за прекратяване на бомбардировките, за да може цивилните да напуснат или ранените да бъдат евакуирани.

Все пак няма публичен коментар по въпроса от сирийското правителство, нито от руските му съюзници.

Бунтовниците загубиха повече от 90% от територията, която владееха в Източен Алепо от засилването на офанзивата на правителствените сили миналия месец.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини