От х:

Днес в x:

Тръмп взема за държавен секретар шефа на ”Ексън Мобил”

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще номинира изпълнителния директор на корпорацията "Ексън Мобил" Рекс Тилърсън за държавен секретар.

Това съобщиха телевизиите Фокс и Ен Би Си, цитирани от БТА. Очаква се Тръмп да обяви номинацията днес, потвърждавайки впечатлението, че разчита на едри бизнесмени за състава на бъдещото си правителство.

Кандидатурата на Тилърсън вероятно ще се сблъска с трудности в Сената заради близките му връзки с Русия, за които ще му бъдат задавани въпроси отбелязва Ройтерс.

Шефът на тексаската петролна корпорация се е срещал няколко пъти с Владимир Путин. Руският президент през 2013 г. го удостои с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн заяви пред Ройтерс: "Имам тревоги, защото той е много добре известен с близките си отношения с Владимир Путин".

Тръмп се е обадил на видния републикански политик Мит Ромни, за да му каже, че няма да го номинира, съобщи Си Ен Ен.

"За мен е чест, че кандидатурата ми за член на правителството на Тръмп бе обмисляна - написа Ромни в Туитър. - Разговорите ми с избрания за президент Тръмп бяха приятни и много смислени. Имам много големи надежди, че новото правителство ще поведе страната към по-голяма сила, просперитет и мир".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини