От х:

Днес в x:

Генералният секретар на ООН предупреди, че решенията на Израел заплашват световния мир

Ръководителят на ООН предупреди Израел, че отхвърлянето на решението Израел и Палестина да съществуват като две отделни държави от страна премиера Бенямин Нетаняху ще удължи за неопределено време конфликта в Близкия изток, който заплашва световния мир и окуражава екстремистите навсякъде по света.

С най-твърдата си реторика за войната между Израел и Хамас досега генералният секретар Антониу Гутериш заяви на министерска среща на Съвета за сигурност на ООН, че „правото на палестинския народ да изгради своя собствена напълно независима държава трябва да бъде признато от всички, а отказът да се приеме решението за две държави на която и да е страна трябва да бъде категорично отхвърлен“.

Алтернативата за еднодържавно решение „с такъв голям брой палестинци в състава на държавата, които нямат чувство за свобода, права и достойнство... ще бъде немислимо“, каза той.

Гутериш също предупреди, че рисковете от регионална ескалация на конфликта „сега се превръщат в реалност“, посочвайки настроенията в Ливан, Йемен, Сирия, Ирак и Пакистан. Той призова всички страни „да се отдръпнат и да обмислят ужасяващата цена“ на една по-широка война.

Отхвърлянето на палестинска държава от премиера Нетаняху при всеки следвоенен сценарий отваря широк разрив между Израел и най-близкия му съюзник САЩ. Америка смята, че войната трябва да се преустанови чрез преговори и решение с две държави, като Израел и Палестина съществуват рамо до рамо в мир. Тази цел се подкрепя от много от страните по света, както повториха министрите и посланиците във вторник.

„Ключов компонент на американската дипломация е да се следва път както към палестинска държава, така и към нормализиране и интеграция между Израел и други регионални държави“, заяви пред Съвета Узра Зея, заместник-секретар на Държавния департамент по въпросите на гражданската сигурност, демокрацията и правата на човека.

„Целта е бъдеще, в което Газа никога повече няма да се използва като платформа за терор, и бъдеще, в което палестинците имат собствена държава“, каза тя, повтаряйки призива на администрацията на Байдън към Израел да направи повече за защитата на цивилните палестинци.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини