От х:

Днес в x:

Вежди Рашидов: Къде е кметът, да не сме паднали от власт?

    „Тези акварели са рисувани в момент, когато се възстановявах от лечение. Не можех да работя скулптура, да не дишам бронз, но като ме чопли отвътре, захванах акварелите. Очаквах да са мрачни и тягостни, но не стана така. Скулптурите ми са малко кривички, но акварелите станаха цветни и живи“.

    Това разказа тази вечер в галерия „Форум“ в Хасково министърът на културата в оставка Вежди Рашидов, който представи изложбата си с акварели.

    „Тук съм сред свои, нали знаете, че съм от Хасково“, започна Рашидов и разказа спомени от детството си в Хасково. Оказа се, че детската филия в ръката на бъдещия министър е била с мармалад, за разлика от Бойко Борисовата филия от детството – с мас.

    Вежди Рашидов бе приветстван от заместник-кмета Милена Трендафилова, която му връчи плакет с герба на Хасково. „А къде е кметът, няма ли да дойде?“, поинтересува се министърът.

    „Малко ще закъснее, защото е на юбилейно тържество на училище „Климент“, обясни заместничката на Беливанов.

    „А, добре, аз помислих да не сме паднали от власт“, пошегува се Рашидов. „Разбира се, първо ще уважи децата, правилно“, отсече художникът.

    Подарък – макет на статуята на Богородица му поднесе актрисата Силвия Предова. Тя извини пък своя началник – директора на театъра Стелиан Николов, че тази вечер има представление в Смолян и не може да присъства.

    „А поздрави изпрати ли ми? Да? Е, тогава няма да го уволнявам“, продължи с шегите Вежди Рашидов. Силвия Предова влезе в тона на министъра и пожела на себе си да стане достатъчно богата, за да може да си позволи да си купи негов акварел. (Цените на изложените картини варираха от 1000 до 2500 лв.)

    „Веднага ще ти подаря. Ела да си избереш“, реагира Рашидов. Двамата тръгнаха сред множеството в галерията и се спряха пред картината, която е хванала окото на Силвия. „Честито! Твоя е“, отсече министърът.

    Пред събраната публика в галерията той обясни още, че се връща към скулптурата и едва ли ще има друга изложба с акварели. „Каквото видите тук, това ще е“.

    Изложбата на Вежди Рашидов ще остане в галерия „Форум“ две седмици.

    Тодор Кръшков     

        

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ра
      РАШИД ВЕЖДЕВ
      36 -33
      21:10, 25 ное 2016
      Уважаемият вече бивш /слава богу/ министър на халтурата не е разбрал че са паднали от власт-както се казва добрутру како керо! Не само паднахте ми недейте се кандидатира пак, хората за идиоти ги смятате, един път гласуваха, втори и все се отказва буда преди да изтече мандата-така че да си седи в банкя на спокойствие-все ще се намери някой достатъчно смел умен и отговорен да управлява българия!
      • Ту
        Ту144
        24 -26
        23:31, 25 ное 2016
        Последния път като се махна Боко дойде един много смел, умен и отговорен иначе казано Ореха! И виж какви хубави работи сътвори... Тия дни едно от сътворенията му е много актуално - лагера в Харманли
    • 2
      Je
      jene
      32 -7
      22:27, 25 ное 2016
      Идете и вижте изложбата! Няма да съжалявате никак. Това е един жив български класик, картините ако можете да си купите си купете защото наистина са ценни, ако не ви е възможно, както и на мен остава досега с толкова истинско изкуство от висока класа знаете че Рашидов е скулптор но тук представя акварели. Има забележителни неща!а и хайде да спрем с политиката когято говорим за изкуство. Тази вечер то е от висока проба
    • 3
      Ев
      Евертъна
      7 -8
      22:47, 25 ное 2016
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 4
      Тт
      тт
      34 -9
      23:15, 25 ное 2016
      До тези,които пишат на инат.
      Това е човек с рутина,харизма и парите му са спечелени с честен труд. Трудът му е оценен извън България.Бъдете реалисти! В изкуството няма политика,в човещината също. Уж подкрепяте референдума за мажоритарен вот, а не можете да отсеете качествените хора.Жалко! Наистина си заслужаваме съдбата.
      • Ев
        Евертъна
        11 -18
        23:47, 25 ное 2016
        Никой не обича комунистическите "к_урви"! Наздр... Виж коментара
      • Не
        Незапознат
        2 0
        00:17, 28 ное 2016
        На мен пък вие звучите все едно обичате на инат.Опитайте се да направите разлика за какво се оценява навън и за какво се критикува тук.Политиката използва искуството както и всичко до което се докопа за свои цели.По точно
        служителите и.Преди всички избори част от избирателната кампания на заможните политически сили е поканването на певци,танцьори.Или хора на
        изкуството за концерти и шоута.Вие преценете дали е човешко да се използва
        интелигенцията като средство за манипулация.Но не в интерес на който и да е от нас.Апелирате към реализъм.Но той се основава на факти а не на сляпа вяра и боготворене.Повечето ако не и всички като чуем името му го свързваме с политиката а не с изкуството.Но не защото сме невежи.А защото политическото му жонгльорство е стигнало до там че е станал арогантен,надменен и противоречащ артист на политическата сцена.В интернет има видео с награждаването му от собственника на Мултигруп И.Павлов с титлата''Главен Мултак''.Вижте и другите известни лица там.Обърнете внимание на хората които са отвън и гледат опулени с надежда нещо да им се подхвърли.Това е 1996г.Жан Виденовата зима.Хиперинфлацията.Купонната система.Погледнете отрупаните им маси сега.На колко хора и за колко време са купоните там?Ако това ви се вижда тенденциозно има и други факти.Дали от въпросната награда или от нещо друго за което простосмъртният човек не може да си го обясни се изживява и като мутра.Збива се с полицай и му чупи носа.Завежда се дело срещу него но прокуратурата го ПРЕКРАТЯВА делото с мотив че няма престъпление.При условие че е заснето деянието от екип на телевизия и охранителна камера на Столична Община.Да продължавам ли?Що се отнася до това че парите му са били спечелени с честен труд ще ви задам два въпроса на които да си отговорите за себе си.Колко човек може да спечели с честен труд?Само за парите му които бяха в КТБ и знаем за тях,на вас колко време ще ви трябва да ги спестие?Не изкарате като доход!
    • 5
      31
      316971
      19 -5
      10:06, 26 ное 2016
      Жалко е, когато озлобени хора не могат да си намерят място от безсилието да бъдат продуктивни в нещо. Да се оплюват достойните хора е изключително грозно. Вежди Рашидов е творец от световна класа и аз се радвам на възможността да го видя в тази му основна роля тук, в нашия град. Хора, посетете изложбата, заради собствената си духовна наслада.
    • 6
      88
      8888888
      17 -4
      12:47, 26 ное 2016
      Г-н рашидов правилно пита, къде е кмета? Нима трендафилова не можеше да отиде в училището, а кмета подобаващо да посрещне министъра?
    • 7
      Дя
      дядо матейко
      18 -2
      13:11, 26 ное 2016
      Вижте сега уважаеми съграждани Бай Добри е кротък човек но да ме извини кметската служба не е за него Кметската работа е стопанска той трябва да може да зна е почти всичко и да бъде непрекъднато по обектите в града като се почне от пешеходните пътеки та до високите строежи И да следи неотлъчно подчинените си Такъв до някъде бат Гошо но той се издъни с ЛАКОМИЯТА си и за това с народната воля бе МОЩНО ИЗПЪРДЯН
    • 8
      Ев
      Евертъна
      2 -11
      14:23, 26 ное 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 9
      P
      p
      6 -2
      18:34, 26 ное 2016
      до ИВиртана Абе ГОВЕДО ти пак от къде изскочи и пак с твоите дивотии
    • 10
      Ст
      СТРАНДЖE
      2 -1
      09:25, 27 ное 2016
      Част от коментарите имат политическа оценка защото бившият министър ги предизвиква с бодряшко-веселяшкия си болшевишки хумор. В случая никой не критикува цапаниците му, но не беше ли известен като склуптор? Ако мислите че е едно и също, помолете някой теляк да ви направи пломба вместо зъболекаря.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини