От х:

Днес в x:

Диабетици вдигат кръвна захар три пъти над нормата

    Изключително завишени нива на кръвна захар бяха отчетени при измерване днес в Световния ден за борба с диабета. По този повод от хасковското сдружение „Диабет 2012“ предоставиха безплатни изследвания.

    От услугата се възползваха близо 50 души, като най-млада сред тях бе 32-годишна жена, а останалите в по-напреднала възраст. Резултатите обаче се оказаха повече от фрапиращи – едва 1/5 бяха в нормите между 4 и 6 ммол/л. При останалите нивата бяха в пъти над горната граница. Една от тях бе 63-годишната Митра Вълкова - с 18.6. Имало и друга жена с още по-висока ниво на кръвната захар – 22. С най-ниска стойноста била хасковлийка с 2.8 ммол/л, която едва се добрала до сградата на сдружението на диабетиците и влязла буквално разтреперана.

    По данни на председателката на „Диабет 2012“ Милка Кънчева в сдружението членуват 487 човека. В областта обаче около 11 036 болни и поне още около 3500, които не подозират, че имат диабет.

    Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите, страдащи от заболяването.

    Захарният диабет се характеризира с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление на инсулина (диабет тип 2) или пълната му загуба в организма (диабет тип 1). Всяка година вследствие на болестта в България умират над 8000 души, или 22 души дневно. Всъщност този брой би бил много по-голям, ако се отчитат смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини