От х:

Днес в x:

Слово и цветя за Деня на народните будители в Хасково

    Десетки хасковлии поднесоха цветя пред паметника на народните будители до училище „Васил Левски“ под звуците на Духовия оркестър. Сред тях бяха депутатът Евгения Ангелова, областният управител Станислав Дечев, кметът Добри Беливанов, зам.-кметът Милена Трендафилова, председателят на Общински съвет Таня Захариева, началникът на Регионалното управление на образованието Иван Панайотов, Венета Въжарска от отдел "Култура" в общината, други представители на институции, както и граждани.

    „В Деня на будителите е важно да си спомним, че зад тази дума стоят имената на много хора, успели да съхранят българщината. Днес си спомняме с преклонение имената на велики безсмъртни учители и духовни пастири, работили в полза на народа, събирали и съхранявали безценните богатства на необятния фолклор и култура“, каза в словото си кметът Добри Беливанов. Той подчерта, че през годините Хасково се е очертал като един истински център на българщината, което се доказва от дългия списък на будителите. Тук е роден Александър Паскалев – първият модерен книгоиздател в България, който по това време е бил и най-големият на Балканите. Тук е родният дом на Христо Златаров и сина му проф. Асен Златаров. „Този паметник и Музеят на будителите са доказателство, че ние, хасковлии, високо ценим ролята на българите, дръзнали в онези трудни, тежки времена да популяризират българщината и да съхранят нашия дух“, каза още Беливанов и поздрави присъстващите с днешния празник.

    По време на тържеството възпитаниците на Театралната школа към Младежки център изнесоха рецитал.

    За 1 ноември община Хасково кани гражданите на поетичния спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов "Похвално слово за българката", който ще бъде представен в залата на ДКТ "Иван Димов" тази вечер от 18 часа . Той е с участието на актьорите Стефан Цирков, Иванка Шекерова и възпитаници на театрална школа, със специалното участие на народната певица Петя Манова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      По
      Подбудител
      10 -1
      13:36, 1 ное 2016
      Кутелова, откога Въжарска е шеф на отдел Култура?????
    • 2
      Па
      Паисий
      11 -1
      16:17, 1 ное 2016
      Тя Въжарска в тая държава може и кмет да стане с тия "големи възможности и опит"
    • 3
      Ал
      АЛЕКО
      10 -2
      16:20, 1 ное 2016
      от снимките ни гледат демагози съвременни долнопробни партизани, в главите им само власт,пари ,,жени и тарикатски номера - ,без искреността на децата и музикантите !
    • 4
      11
      111
      7 -3
      16:51, 1 ное 2016
      Ехо, гербажиите, колкото и да ни се показвате, пак няма да гласуваме за вас!
    • 5
      Ян
      янко митев --придворен
      2 -3
      17:22, 1 ное 2016
      Абе с една дума готини ПИЧОВе Липсва само Станислав Иванов
    • 6
      Ал
      АЛЕКО
      4 0
      18:16, 1 ное 2016
      Заплатата на професор е 750 лева-новините по бтв в 17ч ,а на захаросания станислав дечев 3000 лева,заплатката на депутатката от ГЕРБ евгения ангелова сигурно е над 4000-5000лв, да не коментираме надменната напудрена председателка на общинския съвет Таня Захариева с изтритото по ръкавите вехто палтенце която участва в 3 борда на предприятия и влаче яко от тях и от общината.
    Последни новини