От х:

Днес в x:

Уроци по родолюбие организира библиотеката за Деня на будителите, деца сричаха "Рибния буквар"

Изображение 1 от 4

    Уроци по родолюбие се порвеждат в Регионалната библиотека в Смолян, посветена на Деня на будителите 1 ноември. Най-активни са учениците ипреопдавателите им от вторите класове на ОУ „Иван Вазов”.

    Инициативата е организирана от Детски отдел на библиотеката и включва презентация за българските книжовници и просветни дейци, в чиято памет звуча първия химн на народните будители и беше отдадена почит с едноминутно мълчание.
    Малчуганите с интерес и внимание изгледаха представените им презентации,сами дадоха определение за „народен будител“ и назоваха имената на много от тях. За някои от будителите чуваха за първи път, а за други знаеха подробности.
    Библиотечните специалисти бяха изложили ценни издания, някои от тях с фотокопия на оригинали, като „Славянобългарска история” на Паисий Хилендарски, „Мати Болгария” на Неофит Бозвели, „Константинъ Кирилъ и Методий въ старобългарската книжнина” с автор Велчо Велчев и др. 
    Най-голям интерес предизвика юбилейното фототипно издание на енциклопедичната книга на д-р Петър Берон „Буквар с различни поучения” или така наречения „Рибен буквар”. С помощта на библиотекар учениците се опитаха да прочетат на старобългарски език няколко изречения и разбраха разликите в буквите на старобългарски и съвременния книжовен език.
    В откровена дискусия палавниците споделяха кои са настоящите и предполагаха, кои ще са бъдещите будителите на България.
    Всички посетители получиха безплатна регистрация в библиотеката за годината.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      А
      А
      1 0
      20:58, 31 окт 2016
      Похвална инициатива!
    Последни новини