От х:

Днес в x:

Хасковски ученици пеят химна с ръка на сърцето, по американски

Изображение 1 от 4

    Първият час по родолюбие в областта се проведе в хасковското училище “Васил Левски“ тази сутрин. Инициативата за патриотичното възпитание на децата в училище е на областния управител Станислав Дечев, който преди два дни раздаде на всички учебни заведения в региона плакати с националния флаг, химна, герба, кратки данни за област Хасково.

    Учениците от V а клас на хасковското училище “Васил Левски” първи проведоха своя час по родолюбие.

    Часът започна с изпълнение на химна, който децата изпълниха с дясната ръка на сърцето, по примера на американците. В САЩ и още няколко страни по света е задължително националният химн да се слуша с ръка на сърцето. Преди няколко години Узбекистан също въведе като задължително слушането на химна с ръка на гърдите. В България е прието при изпълнение на химна човек само да се изправи.

    Възпитаниците на Галя Георгиева рецитираха патриотични стихотворения и отговориха на въпроси на класната си, която е и учител по български език и литература. Участниците получиха грамоти за участие в рецитала, посветен на Деня на народните будители, който е съчетан и с първия в региона час по родолюбие.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Да
      да учова Господь и окриля
      26 -7
      12:29, 27 окт 2016
      У нас било при изпълнение да си прав но сега решлш с ръка на сърцето КАКТО АМЕРИКАНЦИТЕ И това било патриотично възпитание Това си е чисто Лизачество Интересно как е ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ
    • 2
      Го
      Горски пътник
      20 -2
      12:59, 27 окт 2016
      Не е по американски, а по френски. Французите са пели първи "Марсилезата" с ръка на сърцето. САЩ са втората република в света, който не е град-държава. От уважение към стратегическия си съюзник Франция по време на Войната за независимост с Великобритания новоосвободената британска колония го възприема от французите. Статуята на Свободата също е с френски произход, а един от бащите на американската нация Томас Джеферсън е казал крилатата фраза. "Свободният човек трябва да има две Родини. Своята и Франция!"
    • 3
      Ха
      Хасково
      15 -7
      13:56, 27 окт 2016
      Похвално е, че се провежда час по Родолюбие, точно когато всички празнуват Хелоуин. Браво на децата и ръководството!
    • 4
      Ма
      майка
      22 -4
      14:46, 27 окт 2016
      "Пеят химна с ръка на сърцето по американски", "празнуват Хелуин по американски" СТИГА ВЕЧЕ!!!А искаме да обичат отечеството си и да ги възпитаваме патриотично.
    • 5
      Ро
      Родител
      11 -11
      14:52, 27 окт 2016
      Какво значение има по какъв начин изпълняват химна, погледнете това, че децата знаят текста на националния химн и в българското училище все още има часове, в които се възпитава патриотично самосъзнание у учениците. Браво на тези ученици! Трябва да има повече такива часове!
    • 6
      Ха
      Ха ха
      7 -7
      15:20, 27 окт 2016
      Колко им трябва на псевдопатриотите, за да започнат да се гневят- достатъчно е да се напише, че нещо е по американски. Нищо, че както вярно е написал "Горски пътник", не е съвсем така :) Сега ще ви кажа още нещо, поне да ви подразня съвсем- всяка сутрин във всички училища в САЩ преди да започнат часовете се слуша националния химн. Чакам някой пореден измислен "патриот" да каже, че и това е лошо. :)
    • 7
      Дя
      дядо Щукар
      6 -6
      17:05, 27 окт 2016
      Абе приятелявно че обичаш Хамериканците --твоя си работа Всяка сутрин пеели химна но ходят с пищови и ЧЕСТО избиват съучениците си Ми ние при СОЦА не пеехме химна ама не се избивахме и не по малкообичахме България И ИМАШЕ ЗАЩО Сега защо да я обичат че вместо да си българин сега е по модерно в България да си ****** Бежанец и всичко друго и такива като тебе да хвалят Американскота ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ценности и ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ориентация
    • 8
      Ам
      ами ами
      9 -3
      21:21, 27 окт 2016
      В това училище всичко е за показност - нищо не се прави само заради родолюбието, принципите, идеята да научиш някого на нещо или да се изрази позиция добронамерено и с добра кауза. Всичко е с цел да се покаже директорката и нейният антураж - колко са работни, оправни, пълни с идеи, разбиращи се с децата и т.н. Ама така е, когато им липсва всичко това - търсят начин да покажат, че уж го имат. Но когато липсва акъл - няма как да се скрие!
    • 9
      Уж
      Ужас
      10 -2
      21:35, 27 окт 2016
      До къде я докарахме - майки да са благодарни, че децата им знаят химна! Ами то не е нужно да идват медии и показност, че децата да научат текста на едно стихотверение, особено ако е химна на България. Това са длъжни да го правят всички учители - да учат децата, да им дават знания. А не да се фукат, ча са ги научили на химна и опа - чудо голямо, вижте колко работим. Вижте децата как пишат - с непонятни почерци и пълно с грешки. Вижте как се изразяват, и едно произведение не могат да цитират, даже автор не могат да улучат. Какво сте тръгнали да ми се хвалите, че знаели химна. И тая възхитената майка и тя е за поправка! Далече сте от истинския патриотизъм и родолюбие, истинската култура и естетика!
    • 10
      Не
      Незапознат
      2 -6
      21:43, 27 окт 2016
      Дали нещо е американско,руско,френско,британско ил... Виж коментара
    • 11
      На
      наблюдателен
      6 -3
      23:34, 27 окт 2016
      Химна ни е комунистически от бай Тошовото време! Да си върнем истинския Български химн- "Шуми Марица". Химн с който на уста войните ни са бранели майка България и враговете са ни наричали "Прусаците на балканите".
      Защо трябва да копираме американците със само 200 годишна история пред нашата, с над 1300 години???
      Бъдете българи, както дедите ни, а не бледи съвременни сенки и папагали !!!!
    Последни новини