От х:

Днес в x:

ЕК писа 94 от 100 точки на първия проект на „Левски“

Изключително успешно завърши първият спечелен и реализиран проект на Хасковското СОУ “Васил Левски“. Двугодишната разработка е финансирана по линия на „Учене през целия живот“, а при отчета от Европейската комисия са оценили проекта с 94 от максималните 100 точки, похвали се ръководителят му Илияна Панайотова.

В „ Европейски мулти пътеводител“ наред с участниците от българското училище, са работили и техни връстници от учебни заведения в още 7 държави- съседните Турция и Гърция, и Франция, Литва, Португалия, и Полша.

Всеки от участниците в проекта е бил на гости при другите, като по време на визите са разглеждани културно-историческите забележителности в държавата и региона-домакин.

Хасковлии са особено впечатлени от изградената инфраструктура към обектите. Дават като пример за добър туристически мениджмънт обект от района на Сивас, Северна Анадола. Не бил кой знае колко впечатляващ като артефакти, но пък за сметка на това с изградена удобна инфраструктура и зрелищен презентационен център.

По проекта от българска страна от училище “ В. Левски“ са работили 14 деца-едно от 5-ти, две от 7-ми клас и останалите от 6-ти клас.

Заедно с връстниците си от другите държави те са събирали и описвали впечатленията си от видяното при туробиколките, разработили са брошури и различни материали за културното наследство на регионите си на различни езици. Има направени и филми. Една от интересните разработки е била и представянето на известни хора от родния град. Така в тази категория от Хасково е попаднала и мелтифункционалната хасковска забележителност- Ели Видева- учителка по математичка вече на няколко поколения хасковци, поетеса и шеф на местното КДК.

Друга от работите на българчетата, впечатлила силно връстниците им от останалите държави, са събраните митове и легенди от България и Балканите, които нашите освен, че са описали, са и превели на различни езици.

Днес проектът беше отчетен и от „Левски“ споделиха опита си по него пред педагози от други местни училища. Участниците в разработката пък получиха грамоти за работата си.

 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини