От х:

Днес в x:

Номиниран за Нобелова награда българин с лекция в Хасково

Лекция-дискусия на тема “Умението живот” с психолога и писателя д-р Иван Бързаков ще се проведе утре, 20 септември от 18 часа в зала “Хасково”. Лекцията се организира от Алианс за Развитие Култура Алтернативи „АРКА БУЛГАРИ”. Д-р Бързаков ще говори как да преодоляваме свръхизпитанията от всякакъв вид, както и негативното напрежение или дистрес. Психологът ще разкаже и за моменти в живота си, когато се е борил с невъзможното.

Иван Бързаков е официално номиниран за Нобеловата награда за литература от Шведската академия в четири последователни години, пише в биографията му.

Иван Бързаков е роден в София през 1942 г. Първо следва английска, после завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Само на 23, той е най-младият редактор в света на двутомника, издаден на над 80 езика, „Винсент Ван Гог: Из писмата на художника до брат му Тео“ (издателство „Български художник“), превод от немското издание „Als Mensch unter Menschen“, със справки от различни френски и английски издания на писмата. На 25 г., заедно с Емил Панов, превежда от немски за 10 дни пиесата на Бертолд Брехт „Дните на комуната“, която веднага след това се играе в Народния театър „Иван Вазов“. Работи като преводач, преподавател по английски, лектор по естетика. Публикува статии, интервюта с френски писатели (Ален Роб-Грийе, Андре Гамара), литературни и филмови рецензии, стихотворения и есета в специализирани столични вестници и списания: „Литературен фронт“, „Култура“, „Вечерни новини“, „Пламък“, „Септември“. През 1976 г. работи като хонорован преподавател по английски в eксперименталното училище №122 в София, прилагащо уникалната сугестопедия на д-р Георги Лозанов. Класът на Иван Бързаков е избран за образец на този метод в началното образование. Английският министър на образованието Фред Мъли гостува в класа на Бързаков и е много впечатлен от неговите експерименти, което изразява в свое писмо с по-късна дата. Същата пролет BBC в документален филм за България (режисьор Дейвид Лойд) заснима кратък очерк за учения-иноватор д-р Лозанов и Бързаков като “моделен” учител в неговата експериментална система. Не можейки да понесе гнета на тоталитарната система, което прониква във всички интелектуални сфери на живота, Иван Бързаков решава да емигрира на всяка цена, дори с цената на живота си. Това е за втори път след неуспешен опит през септември 1961 г. в зоната на южната ни черноморска граница с Турция. На 10 септември 1976 г. той успява да стигне до Триест, Италия, преплувайки 11 км в бурното Адриатическо море. След пребиваване в емиграционните лагери за бежанци, на 31 март 1977 г., Иван Бързаков реемигрира в САЩ.

От 1977 до 1978 г. той продължава следването си в New York City University. Между 1978 и 2003 г. изнася лекции и семинари по експериментални методи в образованието и психологията в редица университети, корпорации и престижни клубове в САЩ, Канада, Западна Европа (Франция, Германия, Швейцария, Англия), Русия, Мексико, Венецуела, Бразилия и още в редица страни на петте континента: Япония, Малайзия, Индонезия, Сингапур, Хон Конг, Фиджи, Уругвай, Аржентина.

В 1978 г. Бързаков, заедно с група психолози, основава и ръководи в Сан Франциско Международен институт за нови методи в образованието.

През 1980-1982 г. създава системата OptimaLearning за максимално възприятие и развиване на мисълта, приложена по-късно в 29 страни. В 1985 г. Бързаков защитава в САЩ двоен докторат по теория на образованието и психология.

В 1988 г. сенатът на Калифорния предлага законопроект за модел на училищата, базиран на OptimaLearning.

В 1989 г. Бързаков е номиниран за престижната международна награда в областта на образованието Grawemeyer, присъждана само на личности, създали метод или идея с „доказано световно значение“.

В 1996 г. Министерството на здравеопазването на България и Лигата на хипертониците избира ОПТИМАЛЪРНИНГ за национална програма за редукция на стреса и трансформиране на отрицателните емоции в творческа енергия.

Между 2004 и 2009 г. той обучава с този метод отделни групи и индивиди в най-известните музеи на Лондон, Париж, Рим, Ню Йорк, Мюнхен, Амстердам, Мадрид, Мексико, Буенос Айрес и Сан Франциско (www.optimalearning.com).

Иван Бързаков говори седем езика, пише поезия на пет, публикува журналистически материали свързани с България. Дълбоко съчувстващ на страданията в родината и по света, Иван Бързаков пише поезия и издава първите си поетични книги. Излизат от печат поетичните книги: “Яростно в скръбта”-2009, Издателство Работилница за книжнина “Васил Станилов". „Яростно в скръбта” се състои от 63 стихотворения, от които 59 на български и четири, сътворени оригинално на други езици: английски, руски, френски и полски. Последните страници на книгата съдържат вдъхновени мисли за същността на поезията и изкуството.

Излизат от печат „В съня над пропастта” (2011, 2015), Издателство „СИЕЛА” и „Лумнали огньове” (2013).

Иван Бързаков е официално номиниран за Нобеловата награда за литература от Шведската академия - единствения българин номиниран 4- ри пъти (2013, 2014,2015, 2016) и то за толкова рекордно кратко време от първата му книга.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини