От х:

Днес в x:

„Тенчовият дъб“ от Бодрово сред финалистите в „Дърво с корен 2016”

    Единствената номинация от Хасково в конкурса „Дърво с корен 2016” е сред десетте финалисти в надпреварата тази година за над 100-годишни дървета, излъчени от  жури сред 28-те номинации.

    В нея на финала са класирани и три вековни дървета в допълнителната категория „Вековните дървета говорят 2016”. 

    Гласуването обаче продължава за дървото финалист до 14 октомври.

    Може да гласува по веднъж  от една електронна поща за победител в  „Дърво с корен 2016”, и за победител във „Вековните дървета говорят 2016”, уточняват организаторите.

    Победители в „Дърво с корен 2016” и „Вековните дървета говорят 2016” ще станат дърветата, събрали най-много гласове. Победителите в другите две категории – „Млад природолюбител 2016” и „Изборът на експертите 2016“, вече са определени от журито на конкурса. Всички те ще бъдат обявени и наградени на 25 октомври 2016 г. на тържествена церемония в сградата на представителството на Европейската комисия в София.

    Номинацията на „Тенчовият дъб“, историята и снимки на 735-годишното дърво са изпратени за конкурса от Паско Тошев, който е родом от димитровградското село Бодрово.

    Той разказва, че през 1982 г. общината е оградила вековника и е поставила информационни табели, които в последстиве са били разрушени. В ново време то отново е било оградено.

    Дървото е от времето на Второто българско царство. В Хаджиалеска околия (Борисовград, днешният Първомай) Апостолът на свободата е основал три революционни комитета в селата Бодрово, Дебър и Новаково. Неминуемо Васил Левски е спирал под клоните на Тенчовия дъб,обяснява Паско Тошев.

    Той добавя и любопитен факт, че през 2015 г. ОИК-Димитровград отказва да регистрира Тенчовия дъб за кандидат-кмет на с.Бодрово, защото нямал ЕГН и лична карта. „Селският кмет отказва да издаде акт за раждане на най-стария и мъдър жител на с.Бодрово, а именно Тенчовия дъб“, допълва Пасков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Оп
      Опълченец
      2 0
      23:11, 1 окт 2016
      "Тенчовия дъб" от с.Бодрово има 184 гласа и е втори в класирането,изоставайки със 70 гласа след временно водещият дъб от с.Населевци,община Трън.Остават още 2 седмици до края на гласуването което приключва на 14.10.16г. Надявям се всички Хасковлий да ГЛАСУВАТ за "Тенчовия дъб" от с.Бодрово.Само под нашия дъб се е збирала четата на Ангел войвода и спирал Апостола на Свободата.Само нашият дъб си има име"Тенчовия" ГЛАСУВАЙТЕ зада покажем загрижеността за нашите гори,които се секът хищнически от дървената мафия.
    Последни новини